De volkskerstzang in betere tijden toen het wel doorgang kon vinden.
De volkskerstzang in betere tijden toen het wel doorgang kon vinden.

Opnieuw geen samenzang voor kerst

Algemeen

Weer een teleurstelling voor de liefhebbers van de jaarlijkse volkskerstzang in Hengelo. De organisatie heeft besloten het evenement op 20 december niet door te laten gaan. “Organisatorisch is het niet haalbaar. We hebben wel over alternatieven nagedacht, maar dat doen we niet. Helaas slaan we weer een jaar over”, zegt voorzitter Hans Kruid van de volkskerstzang Hengelo.

HENGELO - Elk jaar wordt in Hengelo samen gezongen op de maandagavond voor kerst. Dat gebeurde jarenlang in het stadhuis. Tijdens de verbouwing werd uitgeweken naar een kerk. “Maar vorig jaar zouden we weer naar het stadhuis gaan. De volkskerstzang kon echter vanwege corona niet doorgaan. Dat was vorig jaar al heel vroeg bekend”, zegt Kruid. Dit jaar hadden Kruid en de medeorganisatoren langere tijd hoop. Maar de volkskerstzang moet alsnog afgeblazen worden. Alternatieven waren er wel. Maar zou het dan net zo succesvol zijn als voor corona? Daar had de voorzitter zijn bedenkingen bij. “Overdag zingen in plaats van ‘s avonds willen we niet. Ook zouden veel ouderen wegblijven. Dat is begrijpelijk. Nee, dit organiseren we alleen als het veilig en verantwoord kan. Maar dat kan momenteel niet”, weet Kruid. Een livestream was geen geschikt alternatief. “Dan zouden mensen thuis moeten gaan zingen. Maar dat vinden wij geen volkskerstzang. De essentie van een volkskerstzang is het samenzijn en het samen zingen.” De voorbereidingen waren al in volle gang toen de organisatie moest besluiten de stekker eruit te trekken. Dat is een domper. Temeer omdat het programma extra feestelijk zou zijn. “De samenzang zou namelijk ook in het teken van 75 jaar bevrijding staan. Dat zouden we vorig jaar al doen, maar toen ging het niet door. Nu dus opnieuw niet.” Er zat volgens Kruid niets anders op dan het evenement naar volgend jaar te verplaatsen. Maar het is volgens hem ook denkbaar dat er in het voorjaar al wordt gezongen. Dan zingen de liefhebbers uiteraard geen kerstliederen, maar paasliederen. “We kunnen iets organiseren met paasliedjes. Die zijn er ook. Dat is een optie.” 

Een paassamenzang is een optie. Maar daar wordt pas na de jaarwisseling een besluit over genomen. De organisatie wil volgend jaar weer een volkskerstzang houden. “We houden de moed erin en hopen de liefhebbers volgend jaar weer mogen ontmoeten op de mooiste kerstmuziekavond van Hengelo”, aldus voorzitter Hans Kruid van de volkskerstzang Hengelo.

‘We houden de moed erin’

‘Livestream
volkskerstzang
geen geschikt
alternatief’

door Stefan Wegdam

Afbeelding
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07