Simone Zacharius en Erwin Strikker.
Simone Zacharius en Erwin Strikker.

Geen open einde meer in compositie

Algemeen

Het wordt ontegenzeggelijk een bijzondere avond voor Erwin Strikker en Simone Zacharius. In Wenen wordt vrijdag 29 oktober een compositie uitgevoerd. Die is gemaakt door pianist Strikker en tekstdichter Zacharias. ‘Der Jäger und die Müllerin’ is de titel van de compositie. 

HENGELO - De compositie is niet nieuw. Het stuk was drie jaar geleden al klaar, maar had een open einde. Destijds heeft deze kranhier ook al aandacht aan besteed toen het stuk net klaar was. In Nederland en Duitsland werd het toen uitgevoerd. Nu kunnen belangstellenden er ook van genieten in Wenen. In de hoofdstad van Oostenrijk is de compositie deze maand te zien en beluisteren. Het gaat uitgevoerd worden in Palais Khevenhüller op vrijdag 29 oktober. “Nu is het voor de geïnteresseerden best interessant om te weten wat er allemaal met deze compositie gebeurd is”, vindt Ewin Strikker uit Hengelo. “Franz Schubert heeft in 1823 ‘Die schöne Müllerin’ gecomponeerd. Dit is een liederencyclus met piano en bestaat uit twintig liederen. Het speelt zich af in Duitsland omstreeks 1800. Het gaat over een wandelaar die tussen korenvelden loopt en op zoek is naar werk. Hij komt bij een beekje en daar gebeurt iets bijzonders. Het lijkt wel of het beekje tegen hem praat. ‘Loop maar met mijn stroom mee en je zult werk vinden.’ Na een tijdje komt hij bij een molen en de molenaar heeft werk voor hem”, weet Strikker. De wandelaar is onder de indruk. Er is werk, maar ook iets voor zijn hart. De man wordt namelijk verliefd op de dochter van de molenaar. De molenaarsdochter kan echter niet kiezen. Ook een stoere jager heeft namelijk zijn oog op haar laten vallen. Daarna komt het beekje weer in het spel. Dat zegt tegen hem: ‘Leg je maar neer in mijn koele diepte en rust uit van al je liefdesleed.’ Vervolgens pleegt hij zelfmoord. “Hier eindigt dit verhaal van Schubert. Maar vaak als ik dit stuk als pianist had uitgevoerd, kreeg ik opmerkingen over het open einde. Mensen vonden dat jammer. Ik besloot toen een mogelijk vervolg te schrijven en met Simone Zacharias een cyclus van twaalf liederen te componeren.”

In het vervolg wordt verteld hoe het uiteindelijk afloopt met de jager en de mooie molenaarsdochter. “Deze compositie kreeg de titel ‘Der Jäger und die Müllerin.’ Na verschillende uitvoeringen in Nederland en Duitsland wordt die nu dus ook uitgevoerd in Wenen. Dit is de geboortestad en werkplek van Franz Schubert. Heel bijzonder dat de compositie van Simone en mij hier uitgevoerd gaat worden”, zegt Erwin Strikker. De organisatie is in handen van Die Gesellschaft für Musiktheater in Wien.

Uitvoering in geboortestad Schubert

‘Heel bijzonder dat dit in Wenen uitgevoerd gaat worden’

door Stefan Wegdam

Afbeelding
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 23 apr, 14:12
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29