De vrouw van Salomon de Lange, Erna Nagel met hun twee kinderen Gerd en Sonja. Foto: Sonja de Lange.
De vrouw van Salomon de Lange, Erna Nagel met hun twee kinderen Gerd en Sonja. Foto: Sonja de Lange.

Onthulling Stolperstein Salomon de Lange aan Marthastraat 2

Algemeen

Dit jaar is het tachtig jaar geleden, dat op 13, 14 en 15 september 1941, in Twente de eerste razzia plaatsvond. Dit is voor werkgroep ‘Stolpersteine Hengelo’ aanleiding op woensdag 15 september voor een van de slachtoffers van die razzia een stolperstein te leggen. Het gaat om de Joodse veehandelaar Salomon de Lange. 

HENGELO - Zijn kleindochter, Sonja de Lange zal in aanwezigheid van burgemeester Sander Schelberg de stolperstein onthullen. Dit gebeurt in de Marthastraat 2 in Hengelo. Een ‘stolperstein’ is een klinker van 10 bij 10 cm met een messingplaatje erop waar de naam, de sterfdatum en de plaats van overlijden op staat. De plechtigheid is van 13.30 uur tot 14.15 uur. Belangstellenden zijn welkom. Salomon de Lange (Sally) is in Borne geboren op 2 november 1902. Vlak na zijn geboorte vertrok het gezin De Lange naar Duitsland om zich daar te vestigen. Zijn vader was veehandelaar. Nadat Sally de middelbare school had doorlopen, kwam hij bij zijn vader in het bedrijf. In 1928 trouwde hij met de niet-Joodse Erna Nagel. In hetzelfde jaar werd hun dochter Sonja geboren, in 1929 volgde hun zoon Gerd. Omstreeks 1930 veranderde Sally van werk. Hij trad in dienst bij een verzekeringsmaatschappij in Osnabrück. In 1935 worden ‘De Neurenberger (rassen)wetten’ ingevoerd, waardoor bijvoorbeeld Duitsers niet met Joden mogen trouwen. Als Salomon dreigt gearresteerd te worden, vlucht hij In 1936 met zijn gezin terug naar Nederland. Ze vinden een woning in de Marthastraat 2. Zijn overige familie komt ook daarna naar Nederland en vestigt zich in Enschede. Maar In Nederland is de familie De Lange ook niet veilig. Zo wordt zowel Sally als zijn halfbroer Willy tijdens de eerste razzia in Twente op 14 september 1941 alsnog gearresteerd en twee dagen later op transport gezet naar concentratiekamp Mauthausen. Daar sterven ze binnen anderhalve maand aan uitputting, ondervoeding en geweld. Sally de Lange 38 jaar, Willy 22 jaar. De vrouw van Sally, Erna, weet met haar twee kinderen, Sonja en Gerd de oorlog te overleven. Ze blijven na de oorlog tot hun dood in de Marthastaat bij het gezin van Gerd wonen. De meesten van Sally’s familie hebben de oorlog niet overleefd. Tijdens die razzia zijn ruim honderd Joodse mannen in Twente gearresteerd en weggevoerd naar concentratiekamp Mauthausen. Niemand van die groep heeft dat kamp overleefd. Onder hen waren tien Joodse mannen uit Hengelo. Deze zullen tijdens de onthulling ook herdacht worden. Marinus van Rooij, lid van de werkgroep ‘Stolpersteine Hengelo’, zal hun namen noemen.

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 18 uur geleden
Peter van Lange.
'Zin in levensbeschouwing' met Peter van Lange op 10 april 26 mrt, 14:32
Afbeelding
Paasshow bij Zuithof 26 mrt, 14:30
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective 26 mrt, 14:28
Afbeelding
Palmpasen! 26 mrt, 14:27
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 26 mrt, 11:48
Het Sideways BMX Racing Team. Eigen foto.
Op jacht naar veel finalerondes 22 mrt, 12:31
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:54