Fokusteam v.l.n.r.: Ingrid, Anita, Jose en onder Soraya, voor de Fokus-appartementen van O-kwadraat aan de Paul Krugerstraat. (Foto: L. Meijer)
Fokusteam v.l.n.r.: Ingrid, Anita, Jose en onder Soraya, voor de Fokus-appartementen van O-kwadraat aan de Paul Krugerstraat. (Foto: L. Meijer) Foto: Linda Meijer

Normaal wonen met fysieke beperking

Algemeen

Vrijheid en gewoon leven ondanks een fysieke beperking, dat wil toch iedereen? Fokus maakt dit mogelijk. Fokus Wonen is een landelijke organisatie en dus actief in heel Nederland. Er zijn ongeveer 1400 Fokuswoningen in bijna 100 Fokusprojecten.

HENGELO – Anita Gonzalez (55) werkt sinds vijf jaar bij Fokus Wonen en ziet dagelijks hoe belangrijk een dergelijke manier van wonen is. “Hoe fijn is het dat je gewoon je eigen ding kunt doen, zonder dat je weer op een bepaalde tijd in huis hoeft te zijn om geholpen te worden bij het douchen, aankleden et cetera?” legt Anita uit. “Je kunt natuurlijk je eigen zorg inkopen met een PGB-budget, maar als je dat niet allemaal zelf wilt/kunt doen, is deze manier van hulp ideaal. Zo houden onze cliënten zelf de regie in handen. Ook ontlasten we partner/familie een beetje, al zal hun rol als mantelzorger natuurlijk altijd nodig blijven.”

Het Hengelose Fokusproject is O-Kwadraat, gelegen aan de Paul Krugerstraat 70 te Hengelo. O-Kwadraat bestaat uit dertien ruim opgezette woningen, verdeeld over twee appartementencomplexen. De woningen hebben drie kamers en een balkon of serre. “De cliënten kunnen ons 24 uur per dag voor assistentie oproepen via de intercom. En dan helpen wij de cliënt met hun Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Dit houdt in: alle hulp die je nodig hebt om een normaal leven te kunnen leiden. Denk hierbij aan het helpen met douchen, aankleden, eten geven/maken en andere noodzakelijke handelingen. Wij werken op aanwijzing, dus voor iemand met een verstandelijke beperking is deze manier van wonen helaas niet geschikt.”

Een Fokuscliënt woont in een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. De Fokuswoningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar. “De woning wordt gehuurd van een woningcorporatie en Fokus verleent ADL-assistentie op afroep en aanwijzing. We hebben een permanente post in het complex of in een wijk.” Het werk dat Anita en haar collega’s doen geven hen veel voldoening en is ook nog eens afwisselend. “Je levert een bijdrage aan iemand zijn of haar onafhankelijkheid, zodat onze cliënten - net als ieder ander - op zichzelf kunnen wonen. We werken met mensen van alle leeftijden, en op verschillende dagen en tijden. Heerlijk, ik houd helemaal niet van zo’n 9-17 uur baan!” zegt Anita.

Op dit ogenblik zijn er binnen O-kwadraat drie woningen beschikbaar. Op 27 augustus 2021 houdt Fokus van 14 uur tot 17 uur een open dag, waarbij belangstellenden alvast een kijkje kunnen nemen. Wie komen hiervoor allemaal in aanmerking? “Mensen met een lichamelijke beperking of somatische aandoening, die minstens vijf uur per week hulp van ons nodig hebben”, besluit Anita.

www.fokuswonen.nl

Linda Meijer

Fokus-clienten kunnen ons 24/7 voor assistentie oproepen

www.lindameijer.nl
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 1 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 1 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 1 uur geleden
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 1 uur geleden
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29