De week van 1 augustus is de internationale week van de borstvoeding. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor de voordelen van borstvoeding, maar ook het feit dat de borst geven niet altijd makkelijk is.
De week van 1 augustus is de internationale week van de borstvoeding. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor de voordelen van borstvoeding, maar ook het feit dat de borst geven niet altijd makkelijk is.

‘Borstvoeding is wel een dingetje’

Algemeen

HENGELO - Er werden negen maanden na de eerste lockdown weer heel wat ooievaars opgezet in en rond Hengelo. Trotse ouders verwelkomen hun Gijs, Maud en Tina voor het oog van de buitenwereld. Maar achter die voordeur gaat soms ellende en verdriet schuil. Want borstvoeding is soms wel een dingetje. Het is niet voor niets dat de week van 1 augustus internationaal is uitgeroepen tot week van de borstvoeding.

De eerste slokjes aan de borst zijn waterig en lessen baby’s ergste dorst. De laatste teugen zijn volvet en geven een voldaan, slaperig gevoel. Moedermelk bevat alles wat een pasgeborene nodig heeft, bovendien smaakt het lekker zoet, is altijd op temperatuur, werkt rustgevend en doodt bacteriën. Tot zes maanden na de geboorte levert moedermelk alle eiwitten, koolhydraten en vetten die een kind nodig heeft, in een aangename verpakking. Baby’s die moedermelk drinken hebben ook minder last van oorontstekingen, longinfecties, blaasontsteking en darmkrampen.

Eind jaren negentig becijferden Amsterdamse onderzoekers al dat Nederland alleen al op kosten van luchtweginfecties ruim drie miljoen zou besparen wanneer tien procent meer baby’s borstvoeding zouden krijgen. Wie grootgegroeid is op borstvoeding blijkt ook later robuuster. Flesgevoede kinderen hebben vaker overgewicht, astma, eczeem en andere allergieën. Verder zijn er sterke aanwijzingen dat moedermelk beschermt tegen wiegendood, diabetes en chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn. En te vroeg geboren kinderen die borstvoeding krijgen, zijn later gemiddeld intelligenter.



Hoe goed en natuurlijk borstvoeding ook mag zijn, de borst geven is niet altijd mogelijk, soms onhandig te combineren met werk of wordt gezien als ‘niet chique’. Soms verloopt de borstvoedingsperiode niet zonder obstakels en is het nodig om extra hulp in te schakelen, van bijvoorbeeld een lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding. Zo ook in Hengelo, bij het Borstvoedingscentrum aan de Staringstraat. Lactatiekundige IBCLC Leontine Uijthof biedt hulp bij borstvoedingsproblemen, ze is een expert op dat gebied, met meer dan 10 jaar ervaring. “Als borstvoeding geven pijn doet bijvoorbeeld, of als de groei van de baby afwijkt, of de baby een korte tongriem/lipbandje heeft enz.” Ze geeft ook begeleiding als de kersverse moeder weer aan het werk gaat en dan bijvoorbeeld wil gaan afkolven. Bij het centrum zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar. Ze doet huisbezoeken in Hengelo, Borne, Oldenzaal, Enschede, Almelo, Haaksbergen, Eibergen en alle plaatsen daar omheen.


Wereld Borstvoedingweek
Wereld Borstvoeding Week (WBW) is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. De World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) organiseert het ieder jaar, van 1 tot 8 augustus. In Nederland vindt ook in oktober zo’n week plaats, want bewustzijn van en voorlichting over het belang van borstvoeding kunnen niet genoeg benadrukt worden. En de Innocenti-verklaring wordt herdacht, die in augustus 1990 is ondertekend door beleidsmakers van  regeringen, de WHO, UNICEF en andere organisaties om borstvoeding te beschermen, te bevorderen en te ondersteunen. Elke woensdagochtend vanaf 1 september in de Bibliotheek aan de Beursstraat is er een Mammacafé waar gezelligheid, steun en deskundig advies voor moeder en baby beschikbaar zijn. Maandag van half 10 tot 11 uur is er inloopspreekuur bij het Borstvoedingscentrum.

www.borstvoedinghengelo.nl

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 15 uur geleden
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07