Corona-compositie voor carillon

  Zonder foto

Op donderdag 21 mei, de Internationale Dag van Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling, klinkt om 12.00 uur uit het carillon van de stadhuistoren een bijzondere compositie ‘Healing Bells’.

Dit nieuwe werk wordt ook in veel andere steden wereldwijd om 12.00 uur gespeeld, ter herdenking van de slachtoffers van het corona-virus en ter ondersteuning van en uit solidariteit met alle helden in de zorg.

De compositie is bedacht door de Nederlandse onderzoeksjournalist Jet Schouten en beiaardier/componist Pamela Ruiter-Feenstra. Jet suggereerde dat de klaagzang van het Oekraïense volkslied ‘Plyve Kacha’ passend was om degenen te herdenken die hebben geleden en zijn gestorven aan de COVID-19 pandemie. Pamela bewerkte dit lied in fragmenten, afgewisseld met virale spiralen, waarin de handen van de beiaardier bewegen in een cirkelvormig gebaar, vergelijkbaar met de vorm van het coronavirus onder een microscoop. In de loop van het stuk nemen deze spiralen geleidelijk af en worden langzamer gespeeld. Op ongeveer driekwart van de compositie trekt een grote klok de virusdeeltjes één voor één uit elkaar, wat duidelijk te horen is. De weg naar genezing is ingezet! De klaagzang klinkt opnieuw en schaart zich naast alle zieken, alle rouwenden, alle mensen in isolatie.

Stadsbeiaardier Roel Smit speelt na dit nieuwe werk een paar liedjes die aan corona gekoppeld kunnen worden: ‘You’ll never walk alone’ (Hammerstein/Rodgers), ‘I wanna hold your hand’ (Beatles), ‘’t Is stil in Amsterdam’ en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy en ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte. Na ongeveer een half uur wordt het nieuwe werk ‘Healing Bells’ herhaald.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding