41 Hengelose gezinnen gedupeerd door toeslagenaffaire

41 Hengelose gezinnen gedupeerd door toeslagenaffaire

  Zonder foto

HENGELO - De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst raakt veel ouders flink. Ook in Hengelo, zo blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. ‘We weten dat 41 Hengelose gezinnen de dupe zijn van de aanpak van vermeende fraude met de kinderopvangtoeslag’, aldus wethouder Mariska ten Heuw. ‘We weten alleen niet wélke gezinnen dat zijn en hoe het nu met ze gaat’. Gedupeerde ouders kunnen zich melden bij de gemeente, als ze problemen (hebben) ervaren door deze affaire. ‘We willen deze gezinnen graag helpen om hun leven en financiën weer op de rit te krijgen’, aldus Ten Heuw.

Alert staat als eerste aanspreekpunt klaar. Samen met de ouders kijken ze naar snelle en gepaste oplossingen, bijvoorbeeld bij schulden. Ook als het gezin andere problemen ervaart als gevolg van de affaire, helpt de gemeente hen daar waar mogelijk graag weer vooruit. Daarbij kan het gaan over bijvoorbeeld problemen met de gezondheid, met de opvoeding, in de woonsituatie, of problemen op de werkvloer. Daarbij worden dan ook andere medewerkers ingeschakeld. Het team van BudgetAlert is te bereiken via telefoon 074- 2459131 of per mail: budgetalert@hengelo.nl.

‘Een drempel over’

Ten Heuw realiseert zich dat het voor deze gezinnen lastig moet zijn om hulp te vragen bij de gemeente. ‘Het vertrouwen van deze mensen in de overheid is natuurlijk behoorlijk geschaad door de ervaring met de Belastingdienst. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om dan nu het gesprek aan te gaan met de gemeente Hengelo’. Toch vraagt ze de ouders met klem om dat vooral wél te doen en niet te wachten. ‘Ouders lopen nu waarschijnlijk al heel lang met zorgen of problemen rond, waarbij alles in elkaar grijpt. Onze medewerkers kunnen echt helpen om die ‘kluw’ te ontrafelen. Samen lukt het vaak om concrete stappen te zetten, zodat er weer meer lucht komt. Wij zullen onze uiterste best doen om het vertrouwen van deze gedupeerde gezinnen deels te herstellen en willen graag laten zien dat het ook anders kan’.

Affaire Kinderopvangtoeslag

Ouders werden de afgelopen jaren de dupe toen zij ten onrechte werden verdacht van fraude met de Kinderopvangtoeslag. Velen moesten enorme bedragen terugbetalen en raakten daardoor in grote financiële problemen. Ook gezinnen in Hengelo zijn hierdoor gedupeerd. De Belastingdienst heeft toegezegd alle gedupeerden schadeloos te stellen. De schadeloosstelling duurt langer dan verwacht. Om te voorkomen dat gedupeerde gezinnen in nog grotere problemen terecht komen, kunnen zij zich melden bij hun gemeente. De Belastingdienst heeft te kennen gegeven geen namen door te kunnen geven aan de gemeenten, in verband met privacy. Om deze reden vraagt de gemeente Hengelo de gezinnen zich zelf te melden, als zij hulp nodig hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding