De Voedselfiets gaat weer rijden

  Zonder foto


Hengelo - Bewoners van hoogbouw in een aantal buurten van Hengelo kennen het fenomeen al: de Voedselfiets. Daar kunnen ze op gezette tijden gratis hun etensresten naartoe brengen, zodat er compost van gemaakt kan worden. In de Corona-tijd heeft de Voedselfiets tijdelijk niet gereden.

De gemeente en de SWB hebben van dit moment gebruik gemaakt om de routes van de Voedselfiets uit te breiden naar andere hoogbouwlocaties in de stad. Vanaf maandag 19 oktober maakt de Voedselfiets z’n routes daarom ook op hoogbouwlocaties in andere delen van de stad, zodat er in totaal 7.000 huishoudens bediend kunnen worden. Dat waren er 3.000.

Een groot deel van het restafval van ‘hoogbouwbewoners’ bestaat uit etensresten. Appartementen hebben namelijk geen gft-container. Daarom belanden de etensresten in de ondergrondse container voor restafval. En dat is zonde; etensresten zijn goed te gebruiken als grondstof. De SWB kan er compost van maken.

Locaties

De gemeente Hengelo en de SWB gaan vanaf maandag 19 oktober met de Voedselfiets etensresten inzamelen op de oude én nieuwe locaties in: de Hengelose Es, de Sterrentuin, Backenhagen, Thiemsland, Kastanjeplein, Gerardus Majella, de binnenstad (stadhuis, Brinktoren en bij De Appel), de Klokstee, ‘t Swafert, Kasbah, Humanitas Enschedesestraat, Paul Steenbergenstraat en Bartiméus Twekkelerweg.
In totaal gaat de Voedselfiets 7.000 huishoudens bedienen. Let op: voor de buurten die al meededen, veranderen de inzamelmomenten dus ook.

Drie keer per week

De Voedselfiets is een grote bakfiets die drie keer in de week langskomt om gratis etensresten te verzamelen, op maandag, woensdag en vrijdag. Bewoners die meedoen kunnen de eerste keer een klein groen emmertjes bij de Voedselfiets ophalen die ze de keren erop gevuld terug kunnen brengen. Medewerkers van de SWB staan met een bakfiets klaar op een inzamelpunt. Welke buurt wanneer aan de beurt is, is te vinden op www.hengelo.nl/voedselfiets.

Compost

De bakfietsbestuurder brengt de etensresten naar de Groentuin aan het Bartelinkslaantje. De SWB maakt er compost van. Dat wordt gebruikt om de bodem te verbeteren van bijvoorbeeld plantsoenen of de biologische moestuin.
Meedoen is gratis, compost is goed voor de bodem en bewoners van hoogbouw hebben minder afval dus minder kosten. Dat noemen we win-win.

Meedoen

Iedereen in Hengelo kan meedoen. De Voedselfiets staat vanaf 19 oktober op vrijwel alle locaties in Hengelo waar hoogbouw te vinden is. Op www.hengelo.nl/voedselfiets staan kaarten met locaties en tijden en is meer informatie te vinden. Mensen die interesse hebben, kunnen een emmertje met een instructiekaart ophalen als de Voedselfiets er staat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding