Nieuwe basisschool ExpeditieWijz in Hengelo

  Zonder foto

Na de herfstvakantie heeft Hengelo een nieuwe basisschool erbij. Op maandag 19 oktober opent ExpeditieWijz haar deuren bij Montessori Kinderdagverblijf Mickey aan de Loweg 43 in Hengelo. Een mooie samenwerking tussen kinderopvang en basisschool. De visies van beide organisaties sluiten goed op elkaar aan.

Hengelo - ExpeditieWijz heeft een nieuw onderwijsconcept dat aansluit bij natuurlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen mogen op eigen wijze, vanuit nieuwsgierigheid op ontdekkingstocht gaan en door experimenteren tot leren komen. Van nature is ieder kind nieuwsgierig om te willen leren. We bieden kinderen een rijke betekenisvolle leeromgeving waarin sociale interacties plaatsvinden. Ze worden uitgedaagd om vanuit hun intrinsieke motivatie, kennis en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om in de huidige samenleving te kunnen functioneren. Naast de basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen) leren kinderen levensvaardigheden die zijn gebaseerd op de 8 eigenschappen van Covey. Hierdoor ontwikkelen kinderen persoonlijk leiderschap.

Monique Engberink en Kim Huiskes zijn de oprichters van Expeditiewijz. Monique en Kim hebben beide meer dan 20 jaar onderwijservaring. Zij hebben hoge verwachtingen van kinderen. Kinderen zijn geboren onderzoekers, nieuwsgierig en leergierig. Ze willen de wereld ontdekken en begrijpen en hun eigen kennis opbouwen. Ze zijn communicatief en sociaal ingesteld. Het onderwijsconcept van ExpeditieWijz speelt hierop in: Kinderen kunnen overal en altijd leren. Door de maatschappij bij het leren te betrekken, leren kinderen verbanden te leggen tussen wat ze leren op school en de wereld om hen heen. 

Uitdagen

ExpeditieWijz werkt met Jeelo (JE Eigen LeerOmgeving). De projectmatige opzet van Jeelo is afgeleid van Project Based Learning. Dit is een manier van onderwijs waarbij kinderen uitgedaagd worden door aan betekenisvolle opdrachten te werken, waardoor ze het geleerde direct toepassen. Door samenwerking en het toepassen van kennis vindt er een verdieping van leren plaats. Alle kinderen zijn tegelijk met hetzelfde project bezig. Een kind doet binnen zijn basisschoolperiode elk project vier keer, steeds op zijn eigen niveau. Regelmatig gaan ze op Expeditie; ze gaan op stap om te onderzoeken en te leren. Ze bezoeken bedrijven en organisaties, ze gaan de natuur in.

Daarnaast is er een tweede unieke samenwerking met Oyfo Kunst en Techniek. Oyfo is ontstaan uit een fusie tussen Techniekmuseum Heim, Crea Centrum voor Kunsteducatie en Muziekschool Hengelo. Kunst, muziek, theater, dans en techniek-docenten worden ingezet om binnen een project lessen of workshops te verzorgen. De opdrachten bij Oyfo, in een betekenisvolle en rijke leeromgeving, laten de kinderen vanuit verschillende invalshoeken naar de wereld kijken. Ze leren dingen ontwikkelen en creëren. Vaardigheden die van belang zijn voor beroepen van de toekomst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden