Vakdiploma voor studenten Technicus Hout en Restauratie

  Zonder foto

Op donderdag 10 september ontvingen 13 studenten Technicus Hout en Restauratie hun vakdiploma. ROC van Twente biedt deze opleiding aan i.s.m. Stichting RIBO. Het betreft een 3 jarige hout brede opleiding gericht op timmeren, machinaal houtbewerken, meubel maken en restaureren. Het diploma is de kroon op hun opleiding. De diploma’s worden uitgereikt door Eddy van Hijum, gedeputeerde van de Provincie Overijssel voor Economie, Financiën en Europa.

Enschede - De vraag naar ambachtelijke producten neemt toe. Dergelijke producten zijn puur, uniek en eerlijker dan massaproducten. Consumenten vragen meer naar maatwerk, waarderen vakmanschap en zijn bereid om te betalen voor kwaliteit. Het maken van ambachtelijke producten, maar ook behoud en instandhouding van monumenten vereist specialistisch vakmanschap. Het werken aan monumenten kun je niet zomaar. Een belangrijk deel van de opleiding staat daarom in het teken van restauratie, waardoor de studenten zich kunnen bekwamen in het restaureren en onderhouden van monumenten, maar ook van historische interieur en meubels. Een restauratievakman beschikt over specifieke kennis en vaardigheden betreffende het gebruik van materialen en machines, maar ook de toepassing van constructies. Dit betreft zowel het werk op de bouwplaats als in de werkplaats.

Naast het vakdiploma ontvangen de gediplomeerden eveneens het Praktijkcertificaat ROP, waarop staat aangegeven op welke restauratieprojecten zij hun beroepspraktijkvorming hebben gedaan.

Deze opleiding, waarbij ambachtelijk wordt gecombineerd met het toepassen van moderne machines en technieken, blijkt jongeren zeer aan te spreken. Op dit moment volgen 60 studenten deze opleiding. Een dag in de week krijgen zij praktijkinstructie in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht in Hengelo, waar zij werken aan uiteenlopende interessante opdrachten en werkstukken. Voor veel jongeren sluit deze opleiding beter aan op hun interesse dan bestaande reguliere opleidingen op het gebied van bouw/hout.

Het ROC van Twente en de Stichting RIBO zetten zich blijvend in voor het in stand houden van het restauratievakmanschap, hetgeen essentieel is voor het behoud van het cultureel erfgoed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden




Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding