Fotokunstenaar Metin Yirtici
Fotokunstenaar Metin Yirtici Foto: Nelianne Kroon

Eerste Cultuurpodium van het jaar in de schouwburg

Uitgaan

Wie afgelopen zondag binnenzat, deed dat met goede reden. Zo ook de bezoekers van het eerste Cultuurpodium van 2024, mede georganiseerd door Stichting Hengelo Leest, naar eigen zeggen een stichting die initieert, organiseert en literaire activiteiten in Hengelo en omgeving ondersteunt. In de middenzaal van Schouwburg Hengelo verzamelen zich veel vaste maar ook nieuwe bezoekers, die ondanks het mooie weer op een vol en veelbelovend cultureel programma afkwamen.

HENGELO - Het Enschedese trio 054 trapt af met een liedje over parkeerleed in binnensteden en ‘misschien ook de Hengelose binnenstad’. Op piano, accordeon en percussie Ton Lansink, zangeres Gea Spiegelenberg en gitarist Ton Ouwehand verzorgen de welkome muzikale omlijsting van de middag. Hun tweede liedje heet ‘Niet zeuren’, met Twentse nuchterheid: “Wat er ook is, word boos, doe wat dan ook.... maar zeur niet.” De band eindigt de middag met Twentse trots, vooral als je uit het westen komt en de IJssel bij Deventer oversteekt: “In het land van de wijzen komt het zonnetje ‘s ochtends op.”

Een van de gasten is de schrijver Dik van der Meulen, de bekende biograaf van onder anderen Multatuli, Koning Willem III en Prins Bernhard. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij de Ako Literatuurprijs en voor zijn boek over koning Willem III de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn Kinderen van de nacht, over wolven en mensen, werd bekroond met de Jan Wolkers Prijs. De in Neede geboren auteur is door journalist Hans Hoes geïnterviewd over zijn meest recente boek Mesjogge, dat de bezitsdrang van mensen als thema heeft. Het begon ooit met zijn vriendin die verzuchtte “als je nou eens stopt met praten en het gewoon opschrijft”. Een van zijn hobby’s is boeken verzamelen. Vroeger ging hij naar De Slegte in Enschede om bijzondere boeken op de kop te tikken. Hij heeft een boekenkast vol kapotte boeken. Nu is hij bezig met het schrijven van een natuurdagboek en twee biografieën.

Fotokunstenaar Metin Yirtici uit Hengelo vertelt vervolgens over zijn meest recente werk en hoe zijn kunst is geboren uit het leed van vroeger erg gepest zijn met zijn uitbundige haargroei. Daar is een bijzondere collectie foto’s uit voortgekomen die gebruik maken van zijn enorme baard en haardos, die geleidelijk verwijderd wordt. Metin is trots op wat hij bereikt heeft en sluit af met een foto van een vrouw die een dier lijkt te baren. De foto noemt hij dan ook ‘Dierbaren’. “Hengelo is een topkunstenaar rijker”, aldus Gijs Eijsink van Hengelo Leest. Later in de pauze nog lovende woorden van Renske Schilt, beeldend kunstenaar en portretschilder uit Hengelo. “Ik ben echt vereerd om hem mijn collega te noemen.”

Uitgever/schrijver Paul Abels leest een column voor en vertelt: “Gijs en ik praten altijd Twents met elkaar en als hij mij dan in Twents iets vraagt te doen zeg ik altied joa.” Van cabaretier/columnist Nathalie Baartman uit Borne verscheen onlangs de verzamelbundel En dat noemen ze vooruitgang. Journalist Marjon Kok interviewt haar over haar werk als schrijver van verhalen en columns, waarvan Baartman enkele voorleest. Eentje over kerkhofachtige tuintjes met veel grind en grijs, waar zij dan graag een handjevol bloemzaadjes over uit zou willen strooien. De avond ervoor is haar Twentse liedjesprogramma in première gegaan. Het geheel is bij elkaar gepresenteerd in dichtvorm door Regine Hilhorst, die twee jaar stadsdichter van Enschede was. Ze zingt zelfs een liedje, begeleid door de muzikanten van 054, om Baartman aan te kondigen. En de band zingt haar nog toe ook.


Samen met Schouwburg Hengelo presenteert Hengelo Leest het Cultuurpodium. Dit gratis toegankelijk evenement wordt op elke laatste zondagmiddag van de maanden september tot en met april gehouden. Het cultuurpodium biedt een afwisselend programma met gasten uit de literatuur, beeldende kunst, muziek en podiumkunst. Schrijvers, dichters en kunstenaars worden geïnterviewd en delen hun werk met het publiek. Ook is er iedere editie een muzikaal optreden. Het volgende Cultuurpodium vindt plaats op 25 februari. Aanmelden via de website van de Schouwburg. Meer informatie www.hengeloleest.nl.

Het volgende Cultuurpodium vindt plaats op 25 februari

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20