Foto: www.refugiomarnes.com

Van Borne naar de Costa Blanca

  Toerisme

Borne - Richard Steenblik groeide op in Borne. Inmiddels is de Tukker alweer vijftien jaar ‘grootgrondbezitter’ aan de Costa Blanca. Samen met zijn vriend Willem Pieffers leeft hij nu op Refugio Marnes in de zon, van de zon. ‘Het is hard werken, we hebben alles van de grond af opgebouwd. Maar nu zijn we zo ver. Onze vakantie-accommodatie Refugio Marnes draait voor 100 procent op zonnestroom.’

Refugio Marnes is een finca (landgoed) van ruim 20 hectare aan de rand van het natuurgebied rond de Sierra de Bernia. Het ligt in de provincie Alicante. De Costa Blanca met de uitgerekte zandstranden is nabij, maar lijkt in de oase van rust Refugio Marnes (zie www.refugiomarnes.com : Bed & Breakfast, glamping, vakantiewoning) lichtjaren ver weg.

Toch heeft hier de tijd allerminst stil gestaan, gezien de nieuwe serie zonnepanelen en de nog glimmende, net geplaatste PV-installatie. ‘We hebben de afgelopen jaren stapje voor stapje het aantal uur dat de generator hier draait, kunnen afbouwen. Het is een geweldige mijlpaal dat die back-up generator al maanden werkloos is’, aldus Pieffers.

De twee gingen net na de eeuwwisseling op zoek naar een nieuw begin, een mooie uitdaging in Spanje. In 2002 kochten ze Refugio Marnes, met het idee er agriturismo te beginnen en een casa rural van te maken. De schaapskooi werd verbouwd tot een idyllisch vakantiehuisje, in Marokko werd een ‘Jaima’ (een bedoeïenentent van 10x5 meter) gekocht, die stijlvol is ingericht en van april tot oktober een prachtplek voor glamping is. Tussen die twee accommodaties in werd een mooi zwembad aangelegd.

Dat leek af. Klaar. Niets meer aan doen. Maar Pieffers en Steenblik zijn ontwikkelaars en bouwers. Geen stilzitters. Op de plek van de oude stallen staat nu alweer bijna tien jaar een prachtige Bed &Breakfast-vleugel. ‘Los Establos´ beschikt over drie kamers, met ieder een eigen badkamer. Alle kamers hebben hun eigen ingang en komen uit op een groot balkon/terras met prachtig uitzicht op de bergen achter Refugio Marnes.

Vanaf 1 december hoort de nabijgelegen Finca Iris - een ‘Ibiza style’ eco-vakantiehuis voor 6/8 personen, met eigen zwembad - ook tot Refugio Marnes. Daarnaast liggen er op de werktafel tekeningen van de architect voor de verbouw van een oude ruïne die Refugio Marnes weer vier hectare en een vakantiehuis groter gaat maken. Met dat huis is bij de keuze voor de nieuwe PV-installatie al rekening gehouden. ‘De kabels voor elektriciteit en water liggen er nu. We staan klaar om de ruïne te gaan afbreken en er weer iets moois neer te zetten’, aldus Steenblik, wiens familie nog in Borne woont.

Bed & Breakfast, glamping en duurzame vakantiewoningen: Vijftien jaar na hun vertrek uit Nederland is er veel om trots op te zijn. Maar te weinig tijd dat ook daadwerkelijk te doen. Pieffers: ‘Het feit dat die generator ‘s avonds niet aan hoeft, als de afwasmachine en wasmachine tegelijk draaien… Dat is echt een prachtige stap. Ik laat de nieuwe installatie graag aan geïnteresseerde gasten zien. Dus trots zijn we zeker. Maar er liggen nieuwe uitdagingen op ons te wachten. Refugio Marnes wordt al vijftien jaar elke dag mooier. Maar of het voor ons gevoel ooit klaar is…’

Meer berichten

Shopbox