Hengeloër Thomas Geerdinck staat eind januari aan de start tijdens het NK Allround in Heerenveen. Eigen foto
Hengeloër Thomas Geerdinck staat eind januari aan de start tijdens het NK Allround in Heerenveen. Eigen foto

Hengeloër start op NK Allround

  Sport

Hengelo - De liefde voor het schaatsen kreeg Thomas Geerdinck van zijn opa: "Mijn opa heeft twee keer meegedaan aan de Elfstdentocht. Hij is 88 en schaatst nog altijd." Thomas zelf bemachtigde eind november een startbewijs voor het NK Allround dat 27 en 28 januari gehouden wordt in Heerenveen.

De 22-jarige schaatser is geboren en getogen in Hengelo en staat vanaf zijn vijfde jaar op de schaatsen. "Mijn zus Clara schaatste ook en om de week gingen mijn vader en opa mee naar de Euregiohal in Enschede."

Naast schaatsen voetbalde Thomas bij Juliana'32 in Hengelo. Op een gevenen moment moest hij de keuze maken tussen voetballen of schaatsen. "Dertien was ik toen. Ik weet nog dat ik dat een hele moeilijke keuze vond. Uiteindelijk heb ik toch voor schaatsen gekozen."
Twee jaar later bleek het een goede keus zijn geweest. Thomas werd uitgenodigd om te komen schaatsen voor RTC Oost. Als laatstejaars junior kwam hij er pas achter dat hij echt wel talent had voor het schaatsen. Datzelfde jaar deed hij in Polen mee aan het Wereldkampioenschap Junioren.
Hij schaatste zes jaar voor RTC Oost. Omdat hij daar geen ploeggenoten meer had om zich aan op te trekken, besloot hij om naar Heerenveen te verhuizen om aan zijn schaatscarrière te werken. Thomas sloot zich aan bij Gewest Fryslân en behaalde onlangs de vijfde plek op het NK Allround. Mede daardoor verdiende hij zijn plek bij het team van Ireen Wüst Team Justlease, waar hij momenteel voor schaatst.

De Hengeloër studeerde ondertussen af in Marketing, communicatie en evenementenorganisatie op het Johan Cruyff College in Enschede. Momenteel is schaatsen zijn fulltime baan.

Eind januari doet hij voor de vierde keer mee aan het NK Allround. Thomas: "Ik ben inmiddels al bekend met het toernooi. De eerste keer werd ik 23e, de tweede keer tiende, en vorig jaar dus vijfde. een goede stijgende lijn. Dit jaar strijd ik om de podium plekken." Zijn beste afstand is de 500 meter. "Daar pak ik de meeste winst op de tegenstanders. Maar een echte allrounder moet natuurlijk goed zijn in elke afstand. Ik heb het voordeel dat ik erg explosief ben en een goed duurvermogen heb, dus ik kan ook een goede 5 en 10 kilometer rijden." De voorbereiding begint nu. "Drie weken voor het NK zitten we in Inzell om ons voor te bereiden op de wedstrijd. De trainingsintensiteit gaat dan iets omlaag om zo fris mogelijk aan de start te staan. We werken daar vooral aan de techniek."

"Wat ik ervan verwacht? Ik verwacht vier hele strakke races te rijden en dan mijn armen in de lucht te mogen steken op het podium!"

Meer berichten