Logo hengelosweekblad.nl


Ruben Schoonbeek uit Hengelo in actie bij het NK tot 18 jaar.
Ruben Schoonbeek uit Hengelo in actie bij het NK tot 18 jaar.
Sport

Hengelose judoka's grijpen op NK net naast het brons

  Sport

HENGELO - Op het Nederlands Kampioenschap in Leek wisten judoka's uit Hengelo tot aansprekende resultaten te komen. Helaas waren er geen podiumplekken. Danee Roseval, judoka van Judo Promotion Twente, greep in de klasse boven de 70 kilogram, net naast het brons. Datzelfde overkwam ook Renske Uithof van Judoschool Haagsma.

Na een extra uur wachten begon het toernooi voor Roseval tegen Minou Manders uit Zuid-Nederland. Met een houdgreep besliste Roseval de wedstrijd voortijdig. In de tweede ronde moest de Hengelose het opnemen tegen Fleur Teerds uit Zuid Holland. Roseval had van deze tegenstandster wel eens verloren, dus het zou een zware partij worden. De talentvolle judoka scoorde een waza ari, waardoor zij de winst greep. Leonie Sok, de zwaarste dame van het totale deelnemersveld was de volgende tegenstander. Met een wonderschone o soto gari was de overwinning een feit. In de halve finale moest Danee Roseval wist de partij tegen de grote favoriet voor de titel, Marit Kamps, niet te winnen. Wat restte, was de strijd om het brons. Daarin verloor ze van Yvette de Vos uit Noord-Holland en vervloog haar droom op een NK-medaille.

NK -18 jaar
Judoschool Haagsma was zaterdag met vier judoka's aanwezig bij het NK tot 18 jaar. Ruim 400 deelnemers kwamen daar de mat op om in 17 gewichtsklassen te strijden om de nationale titels. Renske Uithof (-70 kg) uit Hengelo beet het spits af en ging voortvarend van start. Haar eerste partij won ze al binnen een minuut. Na haar tweede partij verloren te hebben, belandde ze in de troostronde. Daar versloeg ze haar eerste twee tegenstanders moeiteloos, maar helaas verloor ze de derde partij en greep ze net naast het brons. In het middagblok kwamen Ruben (op de foto links) en Jasper Schoonbeek (-81 kg en -45 kg) uit Hengelo en Luuc Heering (-50 kg) uit Enter in actie. Helaas hield het toernooi voor hen alle drie op na de eerste twee partijen verloren te hebben.

Soevereincup
Op het tweedaagse, sterk bezette internationale Soevereincup in Lommel, betraden zaterdag de judoka's Emi Zwak, Luca Dikken en Ruben Wilbrink voor Judo Promotion Twente de judomat. Waar Dikken vorig jaar bij zilver bleef steken, werd het dit jaar goud. Hij begon zijn partij tegen Jurre van Ginkel met een stevige pakking, die hij won. Tegen Nicola Yatsko leverde zijn aanval geen score op, wel een houdgreep. De laatste partij tegen Kian Babol was Dikken ook overduidelijk de sterkste en ook deze partij eindigde zijn partij voortijdig en pakte daardoor goud.


Luca Dikken wint met houdgreep.

Emi Zwak stond voor het eerst in België op tatami en liet een grote mentale groei zien. Ze trad de finale aan tegen Marien Adriaensen. Ook bij deze lange judoka wist Zwak te domineren en stond tien seconden voor het einde met een shido (strafje) voor. Helaas maakte ze de tactische fout met een beenworp aan te vallen en werd overgenomen. Zilver was een geweldig resultaat bij dit eerste Belgische avontuur. Ruben Wilbrink, groeide gedurende het toernooi en wist de partijen steeds meer naar zich toe te trekken. Hij eindigde op de derde plek.


Emi Zwak, Luca Dikken en Ruben Wilbrink.

Ook op zondag betraden drie judoka van JPT de mat in Lommel: Jochem van Dijk, Nohade Riadi en Twan Weber. Laatstgenoemde wist niet het podium te bereiken. Nohade Riadi moest om de derde plaats judoën, ook hier blijkt dat haar 37 kilo in de -40 categorie een handicap is want al haar pogingen een punt te maken liepen op niets uit en helaas moet ze deze pot verloren zien gaan. Jochem van Dijk won twee partijen met een overtuigend machtsvertoon en moest de laatste partij tegen een judoka van 79 kilo aantreden. Dit bleek toch wel een te groot gewichtsverschil voor hem en wist geen punt te scoren. In de laatste momenten van de wedstrijd deed Jochem Wilbrink nog een ultieme poging die helaas strandde. Hij moest genoegen nemen met een tweede plaats. Met zes deelnemers 1 keer goud, 2 maal zilver, 1 keer brons en een vijfde plek kan JPT tevreden zijn.

Reageer als eerste
Meer berichten