Colin Kok, fractievertegenwoordiger GroenLinks Hengelo. Foto: Agnes Booijink
Colin Kok, fractievertegenwoordiger GroenLinks Hengelo. Foto: Agnes Booijink (Foto: Agnes Booijink)

Colin Kok, GroenLinks: 'Gas erop!'

  Politiek

door Colin Kok

In Hengelo's Weekblad verschijnt wekelijks de rubriek Voor de (d)raad ermee, waarin een fractievoorzitter, raads- of commissielid van de deelnemende raadsfracties, een stelling poneert. Voor deze week heeft Colin Kok, fractievertegenwoordiger van GroenLinks Hengelo, de pen ter hand genomen met als motto: 'Gas erop! Nieuwe energie in Hengelo mag wel ambitieuzer'.

Hengelo - Het aanpakken van klimaatverandering en zorgen dat we een duurzame en circulaire stad worden is niet langer meer te ontkennen. We moeten en kunnen aan de slag, als we onze stad en de wereld een stukje schoner en beter willen achter laten voor onze kinderen, kleinkinderen en toekomstige generaties.

De gemeente Hengelo heeft nu plannen liggen die nieuwe energie Hengelo heet. Hierin staan plannen om Hengelo duurzamer te maken. Ik vraag me af, zijn die plannen nog wel up to date en ambitieus genoeg? Wat mij betreft mag dit een stuk ambitieuzer.

Als je naar Hengelo kijkt, liggen er grote opgaves. We zullen de panden in het bezit van de gemeente moeten verduurzamen. Er kunnen zonnepanelen op daken. Zo niet, dan moeten we kijken wat we wel kunnen doen. Wat GroenLinks betreft leggen we op al die daken zonnepanelen. Het komt nog maar moeilijk van de grond. Als het aan mij ligt wordt hier morgen nog mee gestart. Het 'gas' moet erop!

Ook moeten we kritisch kijken naar bestemmingsplan wijzigingen voor nieuwbouw. Ik vind dat hier ook een stukje verantwoordelijkheid ligt bij projectontwikkelaars. Als zij niet hun verantwoordelijk nemen, moeten wij dat als raad doen. Het mag en kan niet zo zijn dat nieuw gebouwde woningen nog op aardgas worden aangesloten. Alle nieuwbouw woningen moeten van het aardgas af en energieneutraal zijn. De doelstelling is namelijk aardgasvrij in 2050. In het coalitieakkoord staat dat we gaan kijken naar het plaatsen van één of twee windmolens. Het is erg belangrijk dat die twee er ook komen. Een windmolen wekt veel meer energie op dan honderden zonnepanelen en is dus efficiënter. Ook hier mag wat mij betreft mee worden begonnen. Natuurlijk moeten we zorgen dat de inwoners hierbij betrokken worden.

Ook ligt er een opgave om particuliere woningeigenaren te stimuleren om hun huizen te verduurzamen. Hierin moeten we zoeken naar manieren om te faciliteren en te helpen bij het financieren.

Wat ik zelf aan verduurzamen doe? Ik heb overal HR++ glas in mijn huis. De binnenmuur in de uitbouw is van binnen geïsoleerd. We douchen allemaal niet langer dan vijf minuten. De kachel gaat uit als we niet thuis zijn. Als de kachel aan gaat dan niet hoger dan 20 graden en we koken op inductie. Aankomend jaar gaan er zonnepanelen op het dak en zal mijn gehele buitenmuur worden gereinigd, gerenoveerd en geïmpregneerd. Volgend jaar wil ik dan de spouwmuren en de vloer laten isoleren. De volgende stap daarna is van het aardgas af. Ik heb hier veel zin in, want groen doen is leuk.

Meer berichten