Foto:

Çetinkaya: Pak laaggeletterdheid aan

  Politiek

door Ilhan Çetinkaya

In Hengelo's Weekblad verschijnt wekelijks de rubriek Voor de (d)raad ermee, waarin een fractievoorzitter, raads- of commissielid van de deelnemende raadsfracties, een stelling poneert. Voor deze week heeft Ilhan Çetinkaya, gemeenteraadslid voor D66 Hengelo, de pen ter hand genomen met als oproep: 'Lees!!'.

Hengelo - Lees!! Laaggeletterdheid kost de samenleving extra geld aan uitkering en zorg! Dit onderwerp is de laatste tijd weer vaak in het nieuws geweest en deed bij mij de vraag oproepen of wij er nog wel warm of koud van worden, dat 'laaggeletterdheid' alleen nog maar lijkt toe te nemen, en of dit door de samenleving als een probleem wordt gezien.

Waan van de dag
Is het dan nog nodig dat wij leren lezen? Leren lezen in een tijd van digitale (technologische) ontwikkelingen waarin het gemak de mens dient?
En als het kind dan toch moeite heeft met het lezen, nemen wij een test af en krijgt het kind de stempel 'dyslectisch' opgespeld. Wij hebben antwoord op 'het probleem' en wij kunnen weer verder in de waan van de dag. Hoe vaak hebt u zich wel niet achter het oor gekrabd wanneer u een brief van de gemeente of andere instanties/organisaties kreeg en niet goed begreep wat men eigenlijk bedoelde? Hoe vaak hebt u wel niet de hulp van een vriend(in), buur of anderen moeten inschakelen om helder te krijgen wat men in de brief van u verwacht?

In een maatschappij dat lijkt te individualiseren is het juist essentieel dat wij een samenleving creëren waarin een ieder meedoet en meetelt. En dit realiseer je onder andere door laaggeletterdheid aan te pakken. Het is een thema dat nadrukkelijk wordt omarmd door D66. Een kind kunnen voorlezen s 'avonds voor het slapen gaan doet wonderen. Voor zowel het kind als ouder. Lees!!

Het Taalpunt
Is het dan nu zo slecht gesteld in Hengelo? Nee, is het antwoord. Gelukkig hebben wij in Hengelo een enorm actieve en mooie bibliotheek met veel vrijwilligers die zich inzetten om laaggeletterdheid aan te pakken.
Vrijwilligers van het Taalpunt Hengelo helpen de burgers met het oefenen van het spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal. Daarnaast worden er wekelijks diverse cursussen gegeven, is er een voorlees Express en kunnen burgers bijvoorbeeld brievenhulp krijgen. Kinderen jonger dan 18 jaar krijgen bij de bibliotheek een gratis lidmaatschap aangeboden.


Dus wat let u nog. Durf de stap te nemen en lees!!

https://hengelo.d66.nl
www.bibliotheekhengelo.nl

Meer berichten