Een impressie van Hengelo Heroes 1943 een jaar geleden. Eigen foto.
Een impressie van Hengelo Heroes 1943 een jaar geleden. Eigen foto. Foto: © Gartentraeume B.V.

‘Democratie uitermate kwetsbaar’

Nieuws

‘Hengelo Heroes 2, vrede en vrijheid’ moet net zo’n succes worden als ‘Hengelo Heroes 1943’: dat hoopt de organisatie van Stichting Bernhards Ontmoeting. De repetities voor deze muziektheaterproductie zijn inmiddels in volle gang. Twee voorstellingen zijn er: op 13 en 14 maart.

HENGELO - Antek Olszanowski van de organisatie van Stichting Bernhards Ontmoeting heeft hoge verwachtingen “Na het enorme succes een jaar geleden van Hengelo Heroes 1943 over de April-mei staking komen we nu met een vervolg. Het concept is hetzelfde als Hengelo Heroes 1943”, zegt Olszanowski. De locatie is net als vorig jaar De Gieterij van het ROC van Twente. Twee keer werd deze muziektheaterproductie daar gehouden. Beide keren was het uitverkocht. Gezien de grote belangstelling werd aanvankelijk besloten om voor het vervolg dit jaar drie keer op te treden. Maar daar ziet de organisatie bij nader inzien van af. “Er zijn twee voorstellingen”, zegt Olszanowski. Hengelo Heroes 1943 en Hengelo Heroes vrede en vrijheid hebben raakvlakken met elkaar. De strijd voor vrijheid is de rode draad. “In het verhaal volgen we een Hengelo’s gezin, dat op zoek gaat naar rust en stabiliteit. In plaats van de grote veranderingen na de Tweede Wereldoorlog blijft alles bij het oude. Teleurgesteld verlaat dit gezin Nederland.” Ze komen in Oost-Europa. Maar daar zijn de communisten aan de macht gekomen. Er is verzet. Opstanden zijn er in Oost-Berlijn, Poznan en Budapest. Die waren er in de jaren 50. Verzet wordt neergeslagen met grof geweld. Veel later vielen de communistische regimes. “Uiteindelijk is de Europese eenwording ontstaan. Maar de democratie is uitermate kwetsbaar. We moeten die elke dag koesteren en onderhouden”, aldus Olszanowski. Hengelo Heroes 2, vrede en vrijheid is een theaterproductie met muziek, beelden en op feiten gebaseerde verhalen. De voorstellingen zijn op woensdag 13 en donderdag 14 maart in De Gieterij van het ROC van Twente in Hengelo. Aanvang 19.30 uur. Kaarten via schouwburghengelo.nl

hengeloheroes.nl

Meerdere koren en musici doen mee aan deze voorstelling zoals het Koninklijk Hengelo’s Mannenkoor, vocaal vrouwenensemble Miscellaneous, kinderkoorschool Lambertus, verhalenvertelster Margot Vermeulen, de zangeressen Karin van der Tuin en Anne Huibers, violist Piet Kommers, accordeonist Rob Koppenberg, danseres Nathania Bermúdez Guzman, het Hengelo Heroes Orkest en The Heroes stage-rockband. “De repetities zijn vorige week begonnen”, weet Olszanowski.

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20