Binnenkort begint de paddentrek als de temperaturen iets stijgen. Foto: stichting Paddentrek Hengelo.
Binnenkort begint de paddentrek als de temperaturen iets stijgen. Foto: stichting Paddentrek Hengelo.

Padden helpen bij het oversteken

Nieuws

Zoveel mogelijk padden redden: dat is het doel de komende maanden van stichting Paddentrek Hengelo. In en rondom Hengelo gaat het eigenlijk best goed met de paddenpopulatie. “Maar we willen op meer plekken overstekende padden helpen. Daar zijn vrijwilligers voor nodig”, zegt coördinator Adri Schols van stichting Paddentrek Hengelo. Er is een infoavond op woensdag 31 januari.

HENGELO - Jaarlijks trekken padden naar het water waar zo ooit geboren zijn. Daar willen ze voor voortplanting zorgen. De massale komst van de padden naar het water wordt de paddentrek genoemd. “Die begint als de temperatuur iets zachter wordt. Bij tien graden overdag en acht graden ‘s nachts ontwaken ze uit hun winterslaap. Dan gaan ze massaal naar het water waar ze geboren zijn. Na twee of drie jaar zijn padden geslachtsrijp en willen ze zich voortplanten”, zegt Schols. Padden trekken na hun geboorte naar nieuwe leefgebieden op zoek naar voedsel. Niet iedereen kan bij de poel of sloot blijven. Maar bij stijgende temperaturen keren ze dus massaal terug naar de plek waar ze het levenslicht zagen. Dat kan al in februari beginnen. In Hengelo en omgeving gaat het volgens Schols best goed met de paddenpopulatie. Dat kan niet los worden gezien van de aanleg van retentiegebieden. “Denk maar aan het Kristalbad, ‘t Genseler en Woolde. Rondom Hengelo zijn watergebieden aangelegd om het water vast te houden. Daar planten padden zich voort”, zegt Schols. Vorig jaar hebben vrijwilligers van de stichting Paddentrek Hengelo zo’n 8.500 padden, kikkers en watersalamanders geholpen met het oversteken. Kikkers en watersalamanders worden ook geholpen, maar het leeuwendeel van de overstekende dieren zijn padden. Dankzij de hulp van de dierenvrienden worden veel dieren van een wisse dood gered. Hun leven eindigt daardoor niet onder een autoband. Zonder de hulp zouden veel padden geplet worden door het verkeer. “De groep vrijwilligers is steeds groter geworden. Daardoor kunnen we meer padden redden. Maar we blijven vrijwilligers werven want we hebben ook verloop. Bovendien kunnen we dan op meer plekken padden helpen.” Schols vindt het fijn dat het met de padden goed gaat in zijn gemeente. De ontwikkelingen in Hengelo staan echter in schril contrast met het landelijke beeld. De landelijk overkoepelden organisatie Ravon schetst een veel somberder beeld. “In vijftien jaar is het aantal padden en bruine kikkers gehalveerd in Nederland. De oorzaak weet men bij Ravon niet zeker. Landelijk is er minder habitat en met de insecten gaat het ook slecht. Insecten zijn het voedsel voor deze dieren. Ook zijn er in de zomers van de afgelopen jaren poelen vroegtijdig drooggevallen. De droogte zal waarschijnlijk ook een oorzaak zijn.”

Woensdag 31 januari is er een voorlichtingsavond. Belangstellenden zijn welkom en kunnen meehelpen om padden te redden. De Houtmaat, Houtmaatweg, 19.30 uur.

www.paddentrekhengelo

Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20