Aircofobie

  Ingezonden

De afgelopen dagen strijden twee onderwerpen om de eerste plaats in de media, te weten de hitte en natuurlijk de comeback van corona.

Daar ik van corona zo onderhand de buik meer dan vol heb, wil ik het maar eens over de hitte hebben. Een heuse hittegolf is ons deel en in de krant lees je dat het meest bijzondere eraan de duur is.

Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat de verwarming een paar graden hoger staat, maar men klaagt over het algemeen steen en been. Voor deze klagers ligt er echter een geweldig vooruitzicht in het verschiet, namelijk dat het de komende negen maanden weer grijs, grauw en koud zal zijn.

Over koud gesproken. Afgelopen zaterdag mocht ook ik de geweldige ervaring meemaken om gemuilkorfd in een volle trein te stappen. Het bleek de “Polar Express” van Keolis te zijn en hij bracht me naar Zwolle. Het was bitter koud in deze trein, in elk geval vergeleken met buiten. Naar mijn mening is het verschil in temperatuur veel te groot. Ik vond het zeer onaangenaam.

Dat het anders kan, bleek in de sprinter van de NS die me naar Harderwijk bracht. Daarin was het aangenaam. Wel koeler dan buiten, maar het verschil was veel minder groot.

Misschien ben ik wel één van de weinigen die deze kou niet aangenaam vinden. Het is vreselijk om hartje zomer die ijskoude vrieshuizen binnen te stappen. Daarmee bedoel ik veel gebouwen en winkels, maar vooral ook supermarkten. Wat is het daar koud!!!!!!!

Mensen willen het kennelijk zo en klagen er volgens mij nauwelijks over. Ze lopen dapper door de winkel in een dun zomerjurkje en op slippers.                               Naast de behoorlijke toename van zwembaden in achtertuinen, schijnt het nu ook zo te zijn dat mensen elkaar aansteken met het aanschaffen van een airco voor in huis. Aan veel gevels van huizen hangen van die foeilelijke, razende kasten. Net als de zwembaden zullen ze maar een aantal weken per jaar gebruikt worden. Wat een waanzin. Ik kan nog begrijpen dat mensen met bijvoorbeeld een longprobleem zo’n apparaat aanschaffen, net als een elektrische fiets. Maar gezonde mensen die het in huis een beetje warm hebben………

Alles is maakbaar en we zullen onszelf de hoogste mate van comfort schenken, wat het ook kost. Zet de kranen vol open om al die zwembaden te vullen en gebruik zo veel mogelijk stroom voor die konijnenhokken aan de muren.  

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mensen elkaar dingen aanpraten en zaken opkloppen, waar ook de media dan weer heerlijk op inspelen. Natuurlijk is het warm, maar door het er steeds over te hebben, lijkt het ook steeds warmer te worden en komen mensen tot impulsaankopen. Ook “eist” men dat het in ruimtes zo koud mogelijk is, met als gevolg dat je over een paar jaar tijdens een hittegolf naast je muilkorf ook handschoenen moet dragen in de trein.

Anne Jan Teunis, 12-08-2020.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden