Foto: pr

Bakzeil halen

  Ingezonden

De ene column lokt de andere uit. “Strohalmen” was nog niet de lucht in, of de zon kwam tevoorschijn. De “koperen ploert” had alles gelezen en besloot spontaan mij eens even een lesje te leren. Gevolg: prachtig zonnige dagen en een heuse hittegolf in de loop van de week.

Het kan verkeren. Hopelijk gaat men mij niet de schuld geven van de komende “plakkerige” dagen, want maar weinigen zullen er echt naar uit zien. Ik stiekem wel een beetje, maar dat zal uit m’n vorige column wel duidelijk geworden zijn.

Ik neem er niets van terug en ga volop genieten van de komende periode. Nu de zon over alles een heerlijk helder sausje legt, richt ik m’n blik wat meer vanuit de bermen omhoog om met een positieve instelling te gaan kijken naar al dat moois in ons geweldige Twente.

Wat is er dan zoal te zien in de buurt? De toeristische bruine borden met witte letters kunnen ons daarbij zeer behulpzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld de Sagenlandroute gaan rijden. De bordjes wijzen de weg, maar vermelden natuurlijk niet om welke sagen het gaat. Daarvoor moet je de boeken in en dan lees je over de Hellehond, de Duivel in een koeienvel en de Spookhazen. Het vergt enige speurzin, maar maakt zo’n tocht een stuk leuker.

In Almelo staan langs de N349 een tweetal grote toeristische borden vlak achter elkaar. Op de eerste staat: “Kanaal Almelo Nordhorn.” Tja, hoe belangrijk is dat om te weten? Je steekt altijd iets op van zo’n bord, maar echt interessant wordt het natuurlijk wanneer je je in de geschiedenis van dit kanaal verdiept.

Hetzelfde geldt voor het bord even verderop: “Gravenallee.” Daaronder in kleine letters: “kleurt het centrum van Almelo groen.” Het bord is trouwens deels onzichtbaar, omdat het groen er voor groeit, hetgeen dan weer een vleugje humor is. Ook hier geldt dat het interessanter wordt, naarmate je er meer over gaat lezen.

Rond Hengelo heb ik deze grote bruine toeristische borden niet gezien, maar misschien zijn ze er wel. Ik kan me niet voorstellen dat hier geen toeristische attracties zijn.

De borden in Almelo vind ik wat overdreven. Voor je het weet staat bij ieder heuveltje en elke veldkei zo’n groot bord, waardoor het wel erg vol wordt.                             Even verderop zag ik nog meer grote borden bij de plaatselijke  “driepoot” die mensen verleiden om een lekkere vette hap te nemen. Dan toch liever die toeristische borden die in elk geval kunnen aansporen tot iets meer verdieping in een gebied of de geschiedenis van een kanaal.

Voor mensen die dit allemaal veel te vermoeiend vinden, heeft men gelukkig Het Hulsbeek uitgevonden. Daar kun je de komende dagen lekker met de buik omhoog naast een goed gevulde koelbox genieten van prachtige harde beatmuziek, je door anderen opgedrongen. Zo stil mogelijk blijven liggen, om niet oververhit te raken. En dan maar wachten op de weersomslag die vanzelf een keer zal komen.

Anne Jan Teunis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding