Foto: pr

Humor

  Ingezonden

Er mag sinds enige tijd weer voorzichtig gelachen worden. De regels werden versoepeld en we kregen meer adem. Terrassen gingen open en het uitgaansleven kwam eindelijk op gang. De zon kwam zelfs door de wolken. Opgelucht konden we misschien een hele vervelende periode achter ons laten.

De laatste dagen gaat het er echter steeds meer op lijken dat we wel de eerste slag, maar zeker nog niet de oorlog hebben gewonnen. De kranten melden vanuit steeds meer regio’s in Europa verontrustende geluiden over een op handen zijnde tweede golf. Het zal toch niet… Na voorzichtig een paar passen in de goede richting gezet te mogen hebben, gaan we toch niet opnieuw die vreselijke lockdown in? De enigen die het niet zullen merken zijn de bewoners van bejaardentehuizen, want zij hebben al die tijd nog opgesloten gezeten. Wrange humor, maar je moet ergens beginnen met de verwerking van dit voorbije halfjaar.

Zo trof ik vorige week in de kranten gelukkig meer verborgen humor. De voetbalwereld liet ons onbedaarlijk lachen, en dat is zeker niet voor het eerst. Zo las ik dat Ajax vanwege de coronacrisis 4 miljoen euro heeft gekregen. Op de transfermarkt legt datzelfde Ajax 9 miljoen neer voor een onbekend talent. Kijk, dat is humor. Ondersteuning bedoeld voor het gewone personeel, maar meteen al weer investeren in een speler.

Een paar andere berichten deden me de wenkbrauwen ook niet weinig fronsen. De gemiddelde speler van Barcelona verdient zo’n 12 miljoen euro per jaar. Kampioen Real Madrid kwam met een nog mooier bericht. De voorzitter verkondigde dat er vanwege corona geen grote aankopen worden gedaan. Heel zielig. Nog triester is het dat hij verkondigt dat de spelers zelfs salaris hebben moeten inleveren. Ja, dan hou je het als lezer echt niet meer droog, in de wetenschap dat zijn spelers gemiddeld evenveel zullen vangen als hun collega’s van Barcelona. Van 12 miljoen per jaar iets inleveren? Dat kan toch niet? Humor van de bovenste plank.

In Tubantia stond een zeer vermakelijk en nieuwswaardig stukje over Hakim Ziyech. Hij poseert met beide duimen omhoog voor zijn nieuwe aanwinst die hij zichzelf gunt na zijn transfer naar Chelsea. Een Audi van 350.000 euro. Ik moest al onbedaarlijk lachen, maar in het artikel stond echte humor. Mijnheer de voetballer vond de standaarduitvoering niet voldoende. Na het tunen is de auto 0,4 seconden eerder bij100 km/h, waardoor hij iets sneller op het trainingsveld kan verschijnen. Heerlijke humor, om aan te geven hoe belachelijk het allemaal is.

Humor, maar dan triester was een artikeltje over de nertsen. Ze moeten eerder vergast worden, vanwege het virus. De minister zegt dan dat ze geen gezonde dieren wil laten afmaken. De nertsenhouders vallen haar bij. “Als er niets aan de hand is, wil je je dieren niet kwijt.” Ze mogen echter wel een paar maanden later vergast worden, want dan is het opeens rendabel. Alsof het voor het dier wat uitmaakt. Uitstel van executie heet zoiets.

In Zuid-Afrika staat een standbeeld van Jan van Riebeeck. Maar hij is het helemaal niet. Iedereen maakt zich tegenwoordig druk om beelden, maar vergaapt zich daar dus aan geheel iemand anders.

De hele bak ellende van de afgelopen vijf maanden begon in Tilburg. En waar viert men nu groot feest binnen anderhalve meter en mogen alle hormonen naar de kermis? Juist…

Zo kun je de humor vinden in serieus bedoelde artikelen, hetgeen aardig lukt. We klemmen ons verder vast aan de dagelijkse pagina met Knudde en Dirkjan. Voor meer verdieping laven we ons aan de strip van Dingeman in Trouw. Tot m’n grote verdriet moeten we het vanwege komkommertijd de komende weken zonder deze strip stellen. Het is meestal de enige humor in deze kwaliteitskrant. De vervanger afgelopen maandag was meteen al om te huilen.

We moeten echt ons best doen om een beetje humor in ons leven te houden, als balans in moeilijke tijden. Humor is een smeermiddel om te relativeren en te verwerken. Het schijnt dat er veel burn-outs aan zitten te komen. Alleen humor zal mensen misschien niet aan de goede kant van de streep houden, maar het kan geen kwaad om in deze barre tijden af en toe eens te lachen.

Anne Jan Teunis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden