Foto:

Uit dankbaarheid

  Ingezonden

Na de laatste thuiswedstrijd werd het stil. Heel erg stil. Vanaf half maart begon die ontzettend vreemde periode zonder betaald voetbal. In diezelfde periode werd tevens pijnlijk duidelijk hoe belangrijk die “belangrijkste bijzaak in het leven” eigenlijk was. Mensen vochten op de IC’s voor hun leven en het hele land lag plat. Alles viel stil en tijdenlang hoorde je niets van al die patserige profvoetballers met exorbitante salarissen en nog veel grotere ego’s. Die halfgoden, net de puberteit ontgroeid en nog niet eens droog achter de oren, die vooral zelf meenden dat de hele wereld om hen draaide. De vele malen over het paard getilde “grote meneren”. En dan hebben we het nog niet eens over al die spelersmakelaars. Eén groot opgeblazen circus.

Afgelopen maanden werd helder en klaar wat het spelletje eigenlijk voorstelde. Te vergelijken met Pim Pam Pet. Opgeblazen lucht. Eén grote luchtballon die van het ene op het andere moment leegliep. Wat bleef over? Niets… Niemand noemde in die eerste weken het woord “voetbal” en dat gaf precies aan hoe belangrijk het allemaal was. Het was en is uiteindelijk maar een spelletje. Voor mij kwam alle treurnis bijeen in de foto in een krant van een proppen prikkende Pröpper, ergens in het Almelose struikgewas. Honderden woorden in één beeld gevangen.

Na de langzame opschaling begon zoals verwacht ook de voetballerij zich weer te roeren en kreeg ook ik op een gegeven moment vanuit de club het verzoek om m’n seizoenkaart te verlengen. Tja, daar zit je dan met je veroordelingen van die zwaar overbetaalde vedettes en het hele wereldje dat totaal op hol is geslagen. Ga je die foute boel weer steunen of…?

Net als op velerlei gebied is het in de eerste plaats te hopen dat er een soort zuivering plaats zal vinden. Dat er een gezonde sector ontstaat. Er is zoveel misgegaan de afgelopen jaren. Hoeveel smeerlapperij en oneerlijkheid heeft er niet plaatsgevonden? Wie de schoen past…

En daarom verleng ik. Want als één club het NIET verdiend om nu kapot te gaan, is het Heracles Almelo. Misschien is mijn 200 euro weggegooid geld, net als een deel van het betaalde geld van afgelopen seizoen. Het zij zo. Ik kan het geld missen, hoewel ik me kan voorstellen dat anderen dat niet kunnen en daarom niet verlengen. Tenslotte betaal je voor iets waar je zelf voorlopig niets van terugziet. Zoals een vakantie betalen en dan thuis op de bank kijken naar een foto van een mooie palmboom.

Toch is er een soort liefde voor deze club. Het is verstandelijk misschien niet te verklaren, maar je moet er altijd zijn, niet alleen in goede tijden. Ik kan me nog de bekerfinale in de Kuip herinneren met 20.000 “echte” fans. Kom maar. Dan moeten 10.000 seizoenkaarten toch zo de deur uit zijn? Natuurlijk weet ik ook wel dat bij zulke hoogtepunten altijd veel ‘gelukszoekers’ zijn, maar toch…

Een soort van liefde dus, omdat deze club ons nogal wat heeft geschonken de afgelopen pakweg 15 jaren. Een prachtige promotie naar de hoogste afdeling in 2005. Daarna gestaag groeiend naar een stabiele middenmoter. Op een eerlijke manier en dat is heel erg belangrijk. Ik ga hier niet alle hoogtepunten noemen, maar ik vergeet nooit de benutte strafschop van Rob Maas in de beginjaren. Het was knokken voor de punten en hij liep met een verbeten blik in de ogen naar het publiek, daarbij met z’n vuist het logo van de club vastpakkend.

Tegen Feyenoord thuis prachtige goals van Rob Friend en Marnix Smit. Het tikkie takkie voetbal, waarmee VVV Venlo met 7-0 naar het diepe zuiden werd terug- gestuurd. De aanloop naar de bekerfinale en ga zo maar door.

Een prachtige, warme club, zonder veel kapsones. Een club die z’n zaakjes al die jaren goed op orde had. Die met een kleine begroting, zonder rare dingen te doen, fantastische prestaties heeft neergezet. Eerlijk beleid. Nooit een te grote broek aangetrokken. Daarom verleng ik en ik hoop velen met mij.

Proppen prikkende Pröpper moet maar zo snel mogelijk weer het veld op. Hopelijk kan ik daar door m’n schamele bijdrage aan meewerken.

Anne Jan Teunis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding