Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail. Foto: Hans Bouma

‘Wij zijn gastheren en gastvrouw’

Human Interest

HENGELO - De haven van Hengelo is de grootste van Overijssel en een van de grootste binnenhavens van Nederland. Veel Hengeloërs weten niet anders dan dat de haven er ligt. Maar wat gebeurt er allemaal? En wie maken er gebruik van? Wat is de geschiedenis ervan? Om daar meer over te weten te komen, gaan Hans Bouma en Johan Koning op zoek naar de verhalen over de haven en de Twentekanalen.

De haven van Hengelo is van de acht havengebieden die samen Port of Twente vormen de drukste. In de vorige aflevering sprak havenmeester Shirley Elken al over haar werk en in dit artikel gaan we daar verder op in. Meestal is het werk heel leuk en uitdagend, maar er zitten ook mindere elementen aan, vertelt ze vanuit het kantoor van de havenmeester aan de Havenkade.

“Soms heb je wel eens een discussie met een schipper, als die verkeerd heeft aangemeerd. En een enkele keer is er bijvoorbeeld sprake van een olielozing.” Shirley is vanuit haar vorige werk boa-bevoegd, zij mag extra optreden. Haar collega’s zijn dat niet. Maar gelukkig hoeft ze niet vaak op te treden. De havenmeesters werken nauw samen met Rijkswaterstaat en de Waterpolitie.

Haven als economische motor

Ze vindt het jammer dat veel Hengeloërs niet meer stil staan bij het bestaan van de haven. “Het is toch een van de grootste binnenhavens van Nederland. En bovendien een economische motor voor de stad en de hele regio.” Dagelijks meren er tien tot twaalf schepen aan bij de verschillende grote en kleine bedrijven in het Hengelose havengebied. 

De containerterminal, de Betoncentrale Twenthe en Nobian (het voormalige Akzo) spreken misschien wel het meest aan, maar er is veel meer bedrijvigheid. Tijdens het gesprek varen kleinere en grote binnenvaartschepen langs. Voor hen zijn de havenmeesters er. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor de beroepsvaart.”

Het kantoor van de havenmeesters staat dus in Hengelo, de grootste haven van Twente. “Vanuit de andere havens kunnen de schippers contact met ons opnemen. Via de telefoon, de marifoon, via mail. En we brengen dagelijks een bezoek aan de andere havens. Ze vragen ons bijvoorbeeld waar ze hun afval kunnen achterlaten, of waar ze drinkwater kunnen krijgen. Of stroom kunnen laden. De vaste schippers weten wel waar ze kunnen aanleggen, maar er komen natuurlijk ook schippers langs die hier niet wekelijks komen. Die begeleiden we dan. En soms moeten we voor een bedrijf dat incidenteel overslag heeft een stuk kade reserveren. Dat houden we dan in de gaten. Onze hoofdtaak blijft immers gastheer of -vrouw zijn.”

Steeds duurzamer

“Het wordt steeds duurzamer om gebruik te maken van het water. Het is veel groener dan bijvoorbeeld containervervoer over de weg. Sinds het Twentekanaal is uitgediept en verbreed, kunnen schepen meer lading vervoeren. Des te groter de schepen, des te efficiënter je kunt vervoeren. De schepen kunnen nu tot wel 2500 ton ineens over het Twentekanaal vervoeren, maar dat kan natuurlijk niet als het water in de IJssel te laag is. Hier blijft de vaardiepte door de drie sluizen bij Eefde, Delden en Hengelo altijd redelijk op hetzelfde niveau. Maar dat heb je op de IJssel niet. En die rivier is wel de toegang tot het Twentekanaal. Maar al met al is het vervoer over water heel duurzaam: zo’n schip glijdt heel gemakkelijk. Daarvoor gebruik je veel minder brandstof dan voor een vrachtwagen.”

Zelf wat te vertellen, of een tip voor een interessante insteek voor een verhaal over de Hengelose haven? Stuur een e-mail: johan@johankoning.nl.


Havenmeester Shirley Elken houdt in de gaten wat er in de haven gebeurt. - Foto: Hans Bouma

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00