Foto: Hans Bouma
Foto: Hans Bouma Foto: Hans Bouma info@hansbouma.nl

‘Elke dag een ander uitzicht’

Human Interest

De haven van Hengelo is de grootste van Overijssel en één van de grootste binnenhavens van Nederland. Veel Hengeloërs weten niet anders dan dat de haven er ligt. Maar wat gebeurt er allemaal? En wie maken er gebruik van? Wat is de geschiedenis ervan? Om daar meer over te weten te komen, gaan Hans Bouma en Johan Koning op zoek naar de verhalen over de haven en de Twentekanalen.

door Hans Bouma en Johan Koning

HENGELO - Halverwege het gesprek komt een telefoontje binnen. Of ze even een paar meter willen opschuiven, zodat het lossen door kan gaan. Henriëtte Posthumus spoedt zich naar voren. Met een paar slagvaardige handelingen zet de schippersvrouw de 110 meter lange en 10 meter brede Mia Amore in beweging: het binnenvaartschip waar ze samen met haar man Derk op vaart. En waar ze samen op wonen. 

Derk staat dan weliswaar als schipper op papier, hij laat het sturen van het schip met een gerust hart over aan zijn wederhelft. En dat zeker niet alleen voor zo’n zeer kort tochtje. Henriëtte is dan weliswaar niet opgegroeid met schippersbloed in de aderen, inmiddels weet ze van wanten in de stuurhut. 

Hoe ziet het leven van Henriëtte en Derk op hun binnenvaartschip eruit? Eigenlijk vrij normaal, zo blijkt. Het is huisje-boompje-beestje, maar dan op het water. Het beestengehalte bestaat uit een drietal honden én een bij het schippersbestaan behorende papegaai. Het huisje is flink uit de kluiten gewassen. En het boompje? Dat is een wisselend fenomeen. “We hebben elke dag een ander uitzicht”, verklaart Derk. “Dat is het fijne van ons bestaan.”

In hun woonkamer – van het formaat waar menig gezin van zal dromen – vertellen ze over hun voor de gemiddelde mens bijzondere leven. Naast deze kamer bestaat hun varend huis uit een zeer ruime keuken met alles erop en eraan. “Alleen onze drie slaapkamers zijn misschien wat kleiner dan gemiddeld, maar je kunt er prima liggen”, zegt Derk. Hij is het in het verleden heus minder luxueus gewend geweest. Hij is de derde generatie varende Posthumussen, ook opa en vader voeren over de Nederlandse binnenwateren. En déze Mia Amore had een voorganger met dezelfde naam, waar het tweetal ook al op voer. Ook dat was niet hun eerste schip.

Toen was Derk nog vrije schipper. Zelfstandige, dus. Tegenwoordig zijn ze in dienst van de Zandmaatschappij Twenthe Hengelo, dat twee schepen in eigen beheer heeft. Hij als schipper, zij als stuurman. En er is nog een matroos aan boord. Ze varen tussen Duitsland en Nederland en doen geregeld de Hengelose haven aan. De kinderen van de het echtpaar gaan naar school op het internaat in Zwolle. “Ze komen ’s weekends meestal thuis.”

Hoe het er verder aan toegaat op zo’n binnenvaartschip én wat het schippersechtpaar van de Hengelose haven vindt, leest u in een andere aflevering.

Verhalen gezocht
Zelf wat te vertellen, of een tip voor een interessante insteek voor een verhaal over de Hengelose haven? Mail: johan@johankoning.nl.

Schippersvrouw Henriëtte Posthumus bestuurt het binnenvaartschip Mia Amore (foto: Hans Bouma).
Pen
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07