Britse bevrijder Figg overleden

  Historie

Hengelo - De Britse veteraan Albert Figg is op maandag 3 juli op 97-jarige leeftijd overleden. Figg reed als enige Britse bevrijder in 2015 mee in de bevrijdingsparade in Hengelo. Hij werd in Hengelo als een held ontvangen. Figg was de afgelopen jaren actief aanwezig bij herdenkingen in zowel Frankrijk als Nederland.

De oorlog en de enorme verliezen die zijn 43ste Infanterie divisie leed, lieten hem in de naoorlogse jaren niet meer los. Figg heeft zich met succes jaren ingezet om een monument te realiseren op Hill 112 in Normandië. Om deze heuvel is bijzonder hard gevochten door de Engelsen. De 43ste alleen al verloor 2.000 man in de eerste 36 uur van de campagne om de heuvel opnieuw in te nemen, nadat deze door de Duitsers was heroverd op de Engelsen. Als schutter bij de veldartillerie prees Figg zich gelukkig dat hij op enige afstand van het front zat.

Ook afgelopen maand maakte Albert de reis nog om de herdenkingen in Normandië bij te wonen. Hij bracht afgelopen jaar een boek uit met zijn persoonlijke verhaal van de opmars vanuit Normandië door Frankrijk, België, Duitsland en Nederland, waarbij zijn divisie ook een actieve rol had bij de bevrijding van Hengelo. De titel: The ups & downs of a gunner.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding