Foto: Picasa

Jaartentoonstelling De Haanstra's in Schouwburg Hengelo geopend

  Cultuur

HENGELO - De expositie van de Haanstra's is op zondag 29 september feestelijk geopend in de Wolvecampfoyer van Schouwburg Hengelo. Schilder Henk Lassche hield een inleiding. De tentoonstelling werd vervolgens officieel geopend door Marthe Koning, dochter van Johan Haanstra.

De tentoonstelling toont de schilderkunst van vader Folkert Haanstra sr. en zijn drie zonen. Folkert (1884-1966), aanvankelijk onderwijzer in Goor, was een bekwame kunstschilder en tevens initiatiefnemer van "De Nieuwe Groep 1945", de eerste groep moderne kunstschilders van Overijssel.

Werken van Folkert Haanstra sr. zijn in het bezit van o.a Stedelijk Museum Amsterdam en Rijksmuseum Twenthe Enschede. Ook drie van zijn zoons kozen voor een creatief beroep. Johan (1914-1991) en Folkert jr. (1920-1985) maakten beiden naam als schilder. Johan was lange tijd docent aan de kunstacademie AKI in Enschede en Folkert jr. doceerde aan de academie Minerva in Groningen. Van beide schilders zijn schilderijen in bezit van o.a museum Belvedère Heerenveen, Rijksmuseum Twenthe Enschede, museum de Fundatie Zwolle en het Drents museum Assen. Bert (1916-1997) werd een bekend cineast en regisseur, maar wat velen niet weten is, dat hij ook een goede schilder was.

De tentoonstelling is samengesteld door Henk Lassche en Evelien Snijders.

Vrije toegang op iedere zaterdagmiddag in oktober

De boeiende jaartentoonstelling laat met ongeveer 30 schilderijen het werk zien van vier verschillende karakters. De tentoonstelling in Schouwburg Hengelo is het hele jaar te bezichtigen door bezoekers van voorstellingen in de Rabozaal (grote zaal). Voor het overige publiek is de tentoonstelling iedere zaterdag in de maand oktober geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Podion schenkt expositieverlichting

Dit betreft de eerste tentoonstelling in Schouwburg Hengelo waarbij de werken worden uitgelicht door speciaal voor dit doel aangeschafte LED-armaturen/lampen, beschikbaar gesteld door businessclub Podion. Podion bestaat uit een groep ondernemers, die samen met hun partner, verbonden zijn aan Schouwburg Hengelo. Zo stelt Podion jaarlijks de prijzen beschikbaar voor het Open Podium Twente en ondersteunen ze bijzondere theaterprogramma's of unieke projecten. Raoul Boer, directeur Schouwburg Hengelo: 'De aanschaf van de expositieverlichting in onze Wolvecampfoyer is een forse investering die we als schouwburg op dit moment niet zelf konden doen. Dat Podion dit gebaar maakt, stellen we dan ook zeer op prijs!'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden