Liesbeth Coltof met Johanna ter Steege en Tooske Ragas op de persdag van Hanna van Hendrik. Foto: De Schaapjesfabriek.
Liesbeth Coltof met Johanna ter Steege en Tooske Ragas op de persdag van Hanna van Hendrik. Foto: De Schaapjesfabriek. (Foto: De Schaapjesfabriek)

Onderscheiding voor regisseur Liesbeth Coltof

  Cultuur

Schouwburg Hengelo

Liesbeth Coltof, regisseur van het theaterspektakel Hanna van Hendrik, dat deze zomer op Vliegveld Twenthe zal spelen, is op 26 april benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Coltof is veel geprezen om haar vernieuwende manier van theater maken.

Hengelo - Liesbeth Coltof staat bekend als pionier van het Nederlandse jeugdtheater en ontving eerder al onderscheidingen voor haar buitengewone verdiensten voor haar werk en haar betekenis voor het Nederlandse theater. Als een van de eersten wist zij in haar producties met experimenten en verbeeldingskracht complexe thema's op toegankelijke wijze op het podium te brengen. Haar vernieuwende voorstellingen spreken zowel jongeren als volwassenen aan.

In 2018 nam Coltof, na jarenlang artistiek leiderschap, afscheid van De Toneelmakerij. Dit afscheid betekende zeker niet het einde van haar carrière, maar bood ruimte voor nieuwe, grensverleggende theaterproducties. Op dit moment regisseert zij de grote muzikale locatietheaterproductie 'Hanna van Hendrik'.

In 'Hanna van Hendrik' wordt het publiek in drie bedrijven meegenomen in het leven van boerin Hanna, die wordt gedwongen om haar boerderij te verkopen. Coltof vertelt: "Het bijzondere aan deze productie is dat we niet op één locatie gaan werken, maar op drie locaties. Dat is in Nederland nog nooit vertoond."

Met 'Hanna van Hendrik' krijgt de theatermaakster de kans om bijzondere ambities waar te maken: "Ik zou eigenlijk iets willen maken waar mensen heel dichtbij kunnen komen. Wat mensen voelen alsof het om hun eigen familie gaat."

De regisseur, die roots in Twente heeft, verwacht dat de voorstelling voor veel mensen een feest van herkenning zal zijn.

'Hanna van Hendrik' speelt van 5 juni t/m 21 juli in Hanger 11 van Vliegveld Twenthe. Kaarten kosten vanaf 52,50 euro en zijn inclusief maaltijd.

hannavanhendrik.nl

Meer berichten