Bioart en de kunst van het leven

  Cultuur

Hengelo - Hoe verhoudt biokunst zich tot het leven?  Kunsttheoreticus en kunstenaar Lotte Pet komt op 17 en 18 april naar Enschede en Hengelo om de wereld van bioart en te belichten. Ze geeft voorbeelden uit de biokunst die meer inzicht geven in de biotechnologische mens. Naast een lezing hierover krijgen deelnemers ook zelf de kans om artistieke vaardigheden te gebruiken op hun eigen DNA.

Kunsttheoreticus en kunstenaar Lotte Pet verkent tijdens dit event de wereld van bioart en het onderscheidende kenmerk van de artistieke betrokkenheid met biotechnologie. Ze vertelt meer over kunstenaars die wetenschappelijke en artistieke praktijken combineren en de ethische, sociale en culturele betekenis van biotechnologische ontwikkelingen verkennen. Hoe verhouden bio kunstenaars zich precies tot biotechnologieën? Welke soort kennis wordt er geproduceerd? Lotte nodigt de deelnemers uit om een aantal artistieke conceptuele vaardigheden toe te passen in een doe-het-zelf biologie-experiment als bijv. menselijke DNA-extractie, ei-osmose of een microbiële cultuur.

In de biotechnologische industrie wordt levende materie door wetenschappers gevormd, gefabriceerd en vernietigd, met als doel de omstandigheden van het menselijk leven te verbeteren. De producten van deze toepassingen hebben geresulteerd in het ontstaan van de meest onvoorstelbare biologische vormen, waardoor bio-ingenieurs soms ook de avant-garde kunstenaars van de 21ste eeuw worden genoemd.

Deze avond is onderdeel van een reeks van Bio–art–design–hacking events waarmee Tetem en het Maker Festival Twente, samen met curator Agnieszka Anna Wolodzko de volgende vraag onderzoeken: Waarom spelen we met het leven? In deze reeks duiken we in de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van biotechnologie en levende materialen in aanloop naar de tentoonstelling Xenobodies in Mutation, van 29 aug. t/m 17 nov. 2019 te zien in Tetem.

Praktische informatie
Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, Hengelo 
Datum: 17/04/2019 
Tijd: 19:30 uur (19:00 uur inloop)

Aanmelden via : website bibliotheek Hengelo ( in de evenementenkalender)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding