Hoofdingang
Hoofdingang (Foto: G.W.H. ter Welle)

Lezing plus rondleiding door kunstschilder Henk Thuss

  Cultuur

Hengelo - In Museum Hengelo de is tentoonstelling 'Tegen de stroom in' te zien met schilderijen van Henk Thüss. De titel doelt op zijn abstracte wijze van schilderen. Tegen de stroom in heeft te maken met het feit dat abstract schilderen tegenwoordig uit is. En dat heeft volgens Thüss met de tijdsgeest te maken, niet met de kwaliteit.

De in Hengelo geboren kunstschilder werkt sinds jaren aan een kleurrijk, abstract en expressionistisch oeuvre, dat inmiddels zijn weg heeft gevonden via bedrijven, kunstuitleen en verzamelaars.

Tijdens het werken speelt hij in op dat wat er ontstaat. Soms leidt dat spontaan tot directe resultaten, maar vaak helpen andere impulsen het werk weer verder. Hoewel hij ook met acryl op papier en doek schildert, heeft olieverf toch zijn voorkeur. Maar ondanks dat de aanlooptijd daarvoor veel langer is, ervaart hij het eindresultaat als meer uitdrukkingsvol.

De lezing bestaat uit twee delen:

In het eerste deel vertelt de kunstschilder alles over zijn werk, de wijze waarop hij te werk gaat, zijn onderwerpen , enz. Vertelt hoe hij door Willem de Koning werd geïnspireerd.

Vervolgens gaat hij met de bezoekers naar de Van Leentzaal en bespreekt zijn tentoongestelde schilderijen. Thüss maakt duidelijk waarom spanning en vorm zo belangrijk zijn. Geeft antwoord op de vraag waarom hij soms kleine lijsten gebruikt en dan weer helemaal geen lijst. Het gaat immers over het spel met de kleuren. Ook worden antwoorden gegeven op vragen als: Wanneer wordt door hem gebruik gemaakt van acryl en waarom? Wanneer kiest hij voor vloeistof? Of voor het maken van een ets? De veelzijdige kunstschilder neemt de bezoekers in gedachten mee naar zijn atelier waar hij nog dagelijks aan het werk is.

Tijdens de rondleiding vertelt Joke Thüss alles over voorwerpen van keramiek die zij heeft gemaakt en in de Van Leentzaal tentoongesteld staan. De kunstenares legt uit waarom bepaalde voorwerpen bijzondere vormen hebben gekregen. En hoe er met kleuren wordt omgegaan. Kortom, u maakt op een aantrekkelijke wijze kennis met de werkwijze van haar.

Datum                 Woensdag 20 februari

Aanvang         19:30 uur

Toegang         €5,00 (donateurs € 2,50)

Locatie                 Auditorium, Museum Hengelo – Beekstraat 51

Meer berichten