De auteur Klaske Kassenberg
De auteur Klaske Kassenberg (Foto: B. van Dijk)

Klaske Kassenberg leest voor uit haar nieuwste boek met kinderverhalen

  Cultuur

Hengelo - Op zaterdag 12 januari zal Klaske Kassenberg in de bibliotheek van Hengelo voorlezen uit het boek Alba en Bento, een asiel voor kinderen. Bovendien zal de schrijfster een exemplaar aan haar kleindochter Ella aanbieden die op 13 januari vijf jaar wordt. Ella mag op haar beurt enkele exemplaren onder de aanwezige jonge luisteraars verloten.

Het programma begint om 14:30 uur. Na afloop van het voorlezen is er gelegenheid om Klaske Kassenbergs boeken te kopen en te laten signeren. Naast haar nieuwe boek zal ze ook exemplaren meenemen van De autospuiter heeft vreemde kostgangers, Onbescheiden Ex en andere verhalen en Dat moet ik Marten Toonder vertellen.

Klaske Kassenberg, opgegroeid in Hengelo, is sinds 2005 als auteur woonachtig in Turkije. Op 12 januari verschijnt haar nieuwste boek, deze keer een boek met voorleesverhalen voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Op 13 januari wordt Klaske Kassenbergs kleindochter Ella vijf. Bento en Alba, een asiel voor kinderen is het verjaardagscadeau voor Ella. Op 12 januari 's middags om half drie is er een kort programma in de bibliotheek van Hengelo. Ella zal officieel het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen en daarna zal de schrijfster enkele verhaaltjes voorlezen. Tevens zal Ella enkele exemplaren verloten onder de jonge luisteraars.

In Bento en Alba, een asiel voor kinderen draait het om de kinderen Bento en Alba, hun vader, mevrouw Ebru de professor en de hond Chica. Bento en Alba zijn door de Nederlandse vader geadopteerd, ze komen uit een 'asiel voor kinderen' in Colombia. Papa is huisman en helpt ook de Turkse mevrouw Ebru de professor in haar huishouden - en soms in het laboratorium. In deze ongewone setting beleven Bento en Alba heel gewone dingen.
De verhaaltjes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar.

Na elk verhaaltje volgt een pagina met wist-je-datjes. Deze hebben meerdere functies. De meeste verhaaltjes hebben een thema waarover je goed met (je) kinderen verder kunt praten. De wist-je-datjes kunnen daarbij helpen. In de tweede plaats voegen ze voor de wat oudere kinderen - én de voorlezers - iets toe. Kinderen zijn van nature leergierig, leuke weetjes prikkelen de interesse. En interesse... geeft energie! Tot slot kunnen sommige weetjes je verrassen en verwonderen. Ze kunnen leiden tot gevoelens van ontzag, die op hun beurt weer leiden tot het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Dat zijn belangrijke én prettige gevoelens, die bijdragen aan je geluksgevoel.

De illustraties zijn van Marja Roes uit Vessem (Noord-Brabant), die onder andere illustraties verzorgt bij puzzelboekjes voor kinderen en met haar werk regelmatig in België en Nederland exposeert.

Klaske Kassenberg (Drachten, 1960) groeide op in het Overijsselse Hengelo. Na de middelbare school en een beroepsopleiding werkte zij enkele jaren in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Daarna volgden grote en kleine banen. In 1996 debuteerde ze met het korte verhaal Een koud bed in de bundel 40 korte kerstverhalen. In datzelfde jaar ontstond een briefwisseling met schrijver/tekenaar Marten Toonder (1912-2005), een contact dat uitmondde in een bijzondere vriendschap. Kort na het overlijden van Toonder verhuisde Kassenberg naar Turkije, waar zij zich volledig op het schrijven ging richten.

In 2008 verscheen haar psychologische roman Reflecties, over zingeving en de reacties van negen verschillende personages op het overlijden van een jonge man en op elkaar. In 2009 won Kassenberg met haar spannende verhaal Wondroos een schrijfwedstrijd van Uitgeverij PAMAC. Wondroos werd opgenomen in de bundel Misdaad in het kort.
Honderd jaar na de geboorte van Toonder verscheen Dat moet ik Marten Toonder vertellen (2012), waarin ze verhaalt over haar bijzondere vriendschap met de striptekenaar-auteur. In 2012 verscheen ook haar misdaadroman Hanneke neemt een kind, waarin een Nederlands echtpaar met een gestolen baby Turkije probeert te ontvluchten. Het boek is een ode aan Klaske Kassenbergs geliefde Ihsan én aan Turkije.

In 2016 richtte Kassenberg haar eigen uitgeverij op, Uitgeverij Weegbree. Hier verschenen De autospuiter heeft vreemde kostgangers – een bundel met columns over haar leven in Turkije, met haar vriend Ihsan de autospuiter in de hoofdrol – en een bundel met korte verhalen, Onbescheiden Ex en andere verhalen.

Kijk voor meer informatie over de boeken en de schrijfster op www.uitgeverijweegbree.nl.

Meer berichten