Pianovirtuoos Vitaly Pisarenko speelt in Hengelo

  Cultuur
Vitaly Pisarenko. Foto: Andreea Tufescu
Vitaly Pisarenko. Foto: Andreea Tufescu (Foto: Andreea Tufescu)

Hengelo - De beroemde Oekraïnse pianist Vitaly Pisarenko, winnaar van de 8ste editie van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in 2008, speelt op zaterdag 12 januari een concert in de Waterstaatskerk in het kader van de International Holland Piano Series.

De jonge virtuoos geldt als één van de grote pianosensaties van dit moment. Hij wordt door The New York Times omschreven als: “…Immensely gifted pianist…with prodigious technique, myriad shadings and scrupulous accuracy…”. Hij gaf concerten in meer dan 25 landen en speelde op internationale festivals zoals de Berlin International Music Festival, de Busoni Festival in Bolzano en de Diaghilev Festival in Sint-Petersburg. Op 12 januari komt Vitaly Pisarenko naar Hengelo waar hij een concert zal spelen in de Waterstaatskerk, aanvang 20:15. Op het programma staan o.a. werken van Brahms, Schumann en Liszt.

Groot talent
Vitaly Pisarenko speelde zijn eerste recital voor publiek reeds op 6-jarige leeftijd. Hij studeerde aan de conservatoria van Kiev en Moskou, en later aan de prestigieuze Royal College of Music in Londen. In april 2008 won hij de 8ste editie van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht, en in 2015 was hij prijswinnaar van de Leeds International Piano Competition. In 2011 werd hij uitgenodigd voor een extensieve tournee naar Japan met de BRNO Philharmonic Orchestra, en in 2012 maakte hij zijn debut in o.a. het Teatro Colón in Buenos Aires, de Musikverein in Wenen, en het Paleis der Schone Kunsten in Budapest. Het concert in Hengelo, zijn enige concert in Nederland dit seizoen, zal live worden opgenomen voor StingrayBrava TV.

Barenboim-piano
Het concert in Hengelo zal net zoals in de eerdere edities van de International Holland Piano Series worden uitgevoerd op de bijzondere rechtsnarige piano 'Chris Maene Straight Strung Concert Grand', ook wel bekend als de Barenboim-piano. Deze piano is door de Belgische pianofabrikant Chris Maene ontwikkeld naar de persoonlijke wensen van wereldberoemde pianist Daniel Barenboim. Anders dan bij een moderne piano waarbij de snaren elkaar kruisen, lopen bij deze innovatieve piano de snaren parallel aan elkaar, wat zorgt voor een unieke transparante klankbeleving. De International Holland Piano Series is de eerste pianoserie ter wereld die van deze piano gebruik maakt.

Masterclass
Naast het concert in Hengelo op 12 januari, zal Vitaly Pisarenko op 11 januari een masterclass verzorgen aan jonge en gevorderde pianotalenten. Deze masterclass geschiedt in het kader van het educatieprogramma van de International Holland Piano Series, waarbij aandacht wordt besteed aan het belang van muzikale ontwikkeling in de regio en in het algemeen. De masterclass vindt plaats in Kaliber Kunstenschool (Wilminkplein 1) te Enschede op vrijdag 11 januari, van 14:00-17:00. Deze masterclass is gratis toegankelijk.

Concert:

Zaterdag 12 januari, 20:15

Deuren open: vanaf 19:30

Waterstaatskerk Hengelo

Kaarten: voorverkoop vanaf € 16,50. Aan de deur € 19,50.

Kijk voor meer informatie op: www.hollandpianoseries.com

Of bel: 085 - 888 78 01

Meer berichten