Beroemder dan Rembrandt, maar slechts één schilderij bleef gespaard

  Cultuur

Enschede/Hengelo - Geheimzinnig en boeiend. Zo kun je het leven van meesterschilder Johannes Torrentius (1589-1644) het best betitelen. Het enige schilderij dat van deze schilder bekend is, werd begin 1900 ontdekt bij een kruidenier in Enschede door de bekende oudheidkundige Jakob van Deinse. Het ronde paneel deed op dat moment dienst als deksel van een krentenvat en is nu te zien als topstuk in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Torrentius was in zijn tijd beroemder dan Rembrandt en had een woeste levensstijl, die hem bijna op de brandstapel bracht.

De Engelse koning Karel 1 redde zijn leven. De schilderijen van de 'ketterse schilder' werden echter wel verbrand. Slechts één werk is gespaard gebleven en dat werd dus meer dan honderd jaar geleden bij toeval ontdekt.

Over Torrentius' leven en over dit meesterwerk gaat de lezing die vrijdag om 19.30 uur in Kulturhus Hasselo in Hengelo wordt gehouden.

De lezing wordt verzorgd door kunsthistoricus drs. Harry de Roij. Aansluitend wordt de film 'Mysterious masterpiece, cold case Torrentius', gemaakt door documentairemaker Maarten de Kroon, vertoond.

De entree voor lezing en film bedraagt 5 euro, inclusief koffie en een drankje. Reserveren via

www.kulturhushasselo.nl

Meer berichten