Harmonieorkest Concordia, Hengelo onder leiding van Lute Hoekstra verzorgt een concert samen met Fanfare Excelsior onder leiding van Floris de Wever.
Harmonieorkest Concordia, Hengelo onder leiding van Lute Hoekstra verzorgt een concert samen met Fanfare Excelsior onder leiding van Floris de Wever.

Dubbelconcert harmonie Concordia en fanfare Excelsior

  Cultuur

Hengelo - Met muziek de wereld over. Harmonieorkest Concordia uit Hengelo en fanfare Excelsior uit Oosterhesselen verzorgen zaterdag 11 november gezamenlijk een najaarsconcert in Hengelo. Op het programma staan werken voor harmonie- en fanfareorkest uit de hoogste divisies.

Diverse muziekstijlen komen aan bod: concourswerken, een orkestmars, een Klezmer klarinetsolo en een symfonische bewerking. Daarbij neemt de muziek het publiek mee de wereld over. Van Japan, naar Bermuda, Israël, Ierland, de Franse D-Day stranden om tot slot uit te komen in het Limburgse Urmond. Kortom, een gevarieerde avond voor de muziekliefhebber!
Concordia neemt het eerste deel van het concert voor haar rekening. Het symfonische gedicht The Bermuda triangle is een muzikale reis langs mysterieuze wateren, prachtige stranden en idyllische jungles van het paradijselijke Bermuda. Ook de plaatselijke legende dat geliefden die elkaar onder de 'Moongates' kussen, verzekerd zullen zijn van voorspoed en geluk, komt aan bod. Heel anders van karakter is de Klezmersolo voor klarinet en harmonieorkest. Klarinettist Gerwin de Weerd speelt een doina; een melodie zonder vaste maatsoort met veel versieringen. De oorspronkelijke melodie komt vervolgens terug in vier virtuoze variaties. Het ingetogen werk The sun will rise again van de bekende componist Philip Sparke is een eerbetoon aan het land van de rijzende zon waar op 11 maart 2011 een enorme aardbeving plaatsvond. Tot slot een vrolijke, opzwepende Ierse Jig van Gustav Holst.

Het fanfareorkest van muziekvereniging Excelsior Oosterhesselen vervolgt na de pauze het programma. Excelsior trapt af met de bekende concertmars Arromanches; een ode aan de soldaten die op D-day vochten op Normandische stranden. De in Twente woonachtige jonge componist Alex Poelman beschrijft in zijn stuk D-Day de dag 6 juni 1944, de dag waarop de invasie door geallieerde troepen werd ingezet. De muziek verhaalt over angst, de bijna onmogelijke missie het strand over te steken en daarna de meters hoge kliffen te beklimmen, over de grote verliezen die zijn geleden, en de uiteindelijk overwinning. Het grootse muziekstuk The sunken village vertelt de oude legende van het Maasdorp Urmond.

Het concert wordt zaterdag 11 november gehouden in de Theaterzaal van het Twickelcollege aan de Woolderesweg 130 in Hengelo. Aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Entree 7 euro; juegd tot en met 16 jaar 5 euro. Kaartverkoop via www.concordiahengelo.nl

Meer berichten