Logo hengelosweekblad.nl


De Kasbah, een kleine 45 jaar geleden gebouwd door toparchitect Piet Blom.
De Kasbah, een kleine 45 jaar geleden gebouwd door toparchitect Piet Blom.

Cursus Architectuur in Hengelo in zes bijeenkomsten

  Cultuur

Hengelo - De cursus Architectuur in Hengelo geeft in vier avonden en twee excursies op de zaterdagmorgen een verdieping op de geschiedenis van de stad en verklaart waarom Hengelo eruitziet, zoals het eruitziet. Het is vooral een tocht door de bouwhistorie van Hengelo en geeft een antwoord op de vraag waarom bepaalde bouwperiodes zo enorm aanwezig zijn en andere juist niet. Kosten: 96 euro.

Cultuurhistoricus Evert Jan Krouwel en Peter van Roosmalen, vaste medewerker van het Architectuurcentrum Twente, hebben de leergang opgezet. Door middel van aantrekkelijke presentaties, kaarten en filmbeelden wordt duidelijk hoe Hengelo zich heeft ontwikkeld. De kenmerken van bouwstijlen en het gebruik van bepaalde materialen krijgen daarbij aandacht. De nadruk ligt sterk op de woningbouw, maar je kunt de ogen niet sluiten voor een stukje ontstaansgeschiedenis, de Industriële Revolutie en de toenemende invloed van de overheid. Wat de docenten uitleggen op de avonden, willen ze in de praktijk met de cursisten letterlijk beleven.

"We starten op 5 september in Museum Hengelo en na twee avonden volgt op zaterdagmorgen een excursie naar twee panden, die we ook van binnen mogen bekijken. Na de vierde avond volgt op zaterdagmorgen een fietstocht langs verschillende bouwstijlen met opnieuw ook één bezoek binnen. Als leidraad maken we - als medeauteurs - gebruik van het jubileumboek van HBS Ons Belang met als titel 'Architectuur in Hengelo; thuis in de stad'. Iedere cursist krijgt bij deelname dit boek gratis", aldus de cursusleiders.

Info en aanmelding via mail: administratie@museumhengelo.nl

Franklin Veldhuis
1 reactie
Meer berichten