Hans Mulder

Wie ben je ?

  Column

Column Hans Mulder

Ik weet het niet meer precies. Het is in ieder geval al meer dan 20 jaar geleden. Omdat het een periode niet goed was gegaan met het team waar ik leiding aan gaf hadden we een pittig teamoverleg gehad. Dat was echt nodig om samen te kunnen werken aan betere tijden. We hadden afgesproken in de vergadering te reflecteren op ons eigen gedrag en elkaar op een eerlijke manier feedback te gegeven.

In mijn beleving was het een zinvolle bijeenkomst geweest waaruit iedereen het beste voor zichzelf zou kunnen halen.Enkele weken later vroeg een van mijn collega’s om een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek gaf ze aan dat ze zich na de vergadering steeds ongelukkiger was gaan voelen. Alles wat ze over zichzelf dacht te weten klopte niet meer. Ze was arrogant genoemd, niet empathisch en ze zou een collega zijn waarmee moeilijk was samen te werken.

Bij veel mensen die beginnen aan diepgaande persoonlijke ontwikkeling middels een cursus of met hulp van een coach gaat het eerst even slechter. Alles wat je namelijk zeker denkt te weten over jezelf en de wereld komt ter discussie te staan. De twijfel aan jezelf neemt toe omdat je het gevoel krijgt dat jouw gedachtes vaak niet kloppen. Overtuigingen gelden niet meer en er ontstaat zelfs kans op paniek omdat je niet meer denkt te weten wie je bent. Deze verwarrende situatie wordt anomie genoemd. Een vertaald woord uit het oude Grieks dat zoiets betekent als zonder houvast zijn.

Het mooie is dat zo’n perioden of moment in je leven ook weer voorbij gaat. De collega waar ik mee sprak pakte haar verwarring en onrust met hulp van een coach op en bracht zo haar leven weer in balans. Na enkele weken kende ik haar bij wijze van spreken al niet meer terug. Ze vertelde me dat haar zelfkennis was toegenomen en dat ze meer houvast had gevonden. De zin aan het eind van ons gesprek die dag ben ik nooit vergeten. “Ik weet nu dat verwarring die kan ontstaan een aankondiging is voor iets nieuws, iets moois, een uitdaging. Ik voel me een ander mens.”

Hans Mulder is eigenaar van Hansmulderabc.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding