Hans Mulder

Kleine monsters

  Column

Column Hans Mulder

Ik vind het kleine monsters omdat ik ze, zo klein als ze zijn, moeilijk kan elimineren. Dit ondanks het feit dat ik dagelijks probeer de Drosophila melanogaster uit te roeien. Ze komen, als er ook maar een kleine kans bestaat, mijn huis binnen en blijven mij door hun aanwezigheid ergeren.

Ik heb het over fruitvliegjes. Deze kleine roodogige insecten met hun geel/roodbruin of zwarte lichaam met een gevlekt of gestreept borststuk en achterlijf. Monstertjes met een lichaamslengte dat varieert van 1 tot 6 mm. Ze komen van buiten en leggen hun eitjes volgens de wetenschap op (over)rijp fruit, zodat hun larven genoeg te eten hebben. Volgens die wetenschappers zijn ze ook erg geschikt om te worden gebruikt voor genetische experimenten. Genetica is de biologische wetenschap die erfelijkheid beschrijft en verklaart. Geschikt omdat ze zich snel voortplanten en gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Dat zal wel zo zijn maar ik wil maar een ding. Ik wil er vanaf.

Het vangen van fruitvliegjes is echter niet eenvoudig. Een klus waar veel mensen ieder voorjaar en zomer weer aan moeten beginnen. Zelfs als je het verdachte fruit en de twijfelachtige groenten heb weggegooid kunnen fruitvliegjes voor overlast blijven zorgen. Natuurlijk zijn er goede tips als; rottend fruit en groente direct weggooien, lege flessen en glazen potjes niet laten staan maar direct naar de glasbak brengen, GFT afval buiten goed afsluiten, de afwas niet laten staan, extra veel aandacht besteden aan het poetsen van je keuken, plaatsen waar je groenten bewaart controleren, fruitvliegjes vangen met azijn of wijn, deksels van potjes goed afsluiten, de warme afval uit de koffiemachine verwijderen, schoonmaak- en afvaldoekjes vervangen en regelmatig de afvoer schoonmaken en doorspoelen.

Het zijn tips en ideeën die goed werken maar toch biedt dat kleine vlekje rode wijn, die lege frisdrankfles waar de dop zelfs goed op zit, die ene plank in het keukenkastje waar de appelstroop staat en de afwasmachine die nog op een kiertje staat voldoende kansen voor een nieuwe invasie. Ik wens je een goede jacht.


Hans Mulder is eigenaar van Hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden