Hans Mulder

Holle Bolle Gijs

  Column

Column Hans Mulder

Ik heb het gevoel dat we inmiddels leven in een landje waar te veel ruimte is voor azijnpissers, zuurpruimen, vandalen, oproerkraaiers en figuren die constant op zoek zijn naar onderwerpen waarover te zeuren valt. De afgelopen week was het Holle Bolle Gijs die het moest ontgelden. De door Anton Pieck bedachte en getekende afvalbak Holle Bolle Gijs staat als karikaturaal beeld sinds maart 1959 op een plaatsje in de speeltuin van de Efteling.

Vanaf het eerste moment is de honger naar papier van Gijs niet te stillen. Hij roept om afval met de leus "Papier hier!". Bezoekers, met name kinderen, kunnen het afval deponeren in zijn ronde opengesperde mond. Een luchtzuigsysteem voert het vuil vervolgens naar een afvalcontainer. Gijs bedankt hierna met "Dank u wel!"

Door klachten van een relatief kleine groep was de onderhoudsdienst van de Efteling al ontzettend druk met de aanpassingen van de Afrikaanse en Aziatische stereotypen in Carnival Festival. Ook over attracties als De Vliegende Hollander ( zou te nationalistisch zijn) en de Bob (slechts voor mensen die geen borrel drinken) werd gezeurd en werden al veranderplannen gemaakt. Vorige week was het dus Holle Bolle Gijs. Ken je het liedje? Heb je wel gehoord van de holle bolle wagen? Waar die Holle Bolle Gijs op zat? Hij kon schrokken, grote brokken. Een koe en een kalf en een heel paard half. Een os en een stier en zeven tonnen bier. Een schip vol rapen en een kerk vol schapen. En nog kon Gijs van de honger niet slapen!

Klagers vinden Gijs kwetsend voor mensen met obesitas omdat hij de indruk wekt dat zware mensen te veel zitten en voortdurend bezig zijn met weinig voedzame maaltijden. Daarom krijgt Gijs een crash-dieet en zal hij 30 kilo afvallen. Ik heb geen idee wat de aanpassingen van al deze mooie attracties zullen gaan kosten. Wel weet ik dat ook door de groep mensen die nu overal kritiek op hebben of veranderingen afdwingen gezeurd zal gaan worden over de verhoogde toegangsprijzen

Hans Mulder is eigenaar van Hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding