Hans Mulder

Alles in beweging

  Column

Column Hans Mulder

Onlangs zei iemand tegen mij dat alles om haar heen zo snel verandert dat ze het bijna niet meer bij kan houden. Ze heeft gelijk want het is een feit. Ik hoorde het mijn moeder maar ook mijn oma vaak zeggen. Verandering is van alle tijden en is een continu proces De wereld is echter nog nooit zo snel veranderd als in de laatste twintig jaar. Wat we nu weten of zien kan morgen alweer anders zijn. Het gebeurt en is niet te managen.Mensen die van nature flexibel zijn gedijen best bij verandering. Helaas geldt dat niet voor iedereen.

Iedere verandering kost energie. Dat geldt vooral voor wie alles onder controle wil houden maar ook voor hen zijn er mogelijkheden om goed met veranderingen om te kunnen gaan. Volgens Boeddha komt ongelukkig zijn voort uit extreem afhankelijk zijn van mensen en materiële zaken. Wie minder afhankelijk is of weet dat iets tijdelijk is krijgt minder last als iets wegvalt en verandering mee brengt. Het besef dat er altijd veranderingen optreden helpt. Door verandering te verwachten kun je je mentaal voorbereiden. Vertrouwen op een goede afloop schijnt de kans dat het daadwerkelijk ook gebeurt te vergroten. Het is mijn ervaring dat wie gelooft in het feit dat verandering altijd een positieve boodschap of een les mee brengt er beter mee om kan gaan.

Het belangrijkst in de strijd om goed met veranderingen om te gaan is er over te praten met de mensen die je steunen of met de mensen om je heen. Het geeft innerlijke rust als we kunnen delen wat er speelt in ons leven. Een ander ervaart de verandering op zijn eigen manier en kan je helpen jouw perspectief op de dingen te veranderen. De toekomst hangt af van je eigen gedrag, je eigen gedachten en je eigen plan. Weten dat je de controle hebt over jouw dag en de dagen erna, of het nou een verhuizing, ontslag, een nieuwe baan, een relatiebreuk, een familielid verliezen is, zorgt voor behoud van energie. Natuurlijk is het allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als de verandering in je leven negatief of heel onverwacht is.
Het is de kunst toch iedere verandering die op je pad komt te omarmen, hoe stressvol of spannend die ook is. Al is het alleen maar om het jezelf wat makkelijker te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding