Hans Mulder

Framing zwaar bestraffen

  Column

Column Hans Mulder

Kort gezegd is framing een overtuigingstechniek in communicatie. De (film)techniek waar ik nu over schrijf bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het gebeuren worden uitgelicht. Deze uitgelichte beelden helpen om een bepaalde mening daarover te propageren. De gemanipuleerde filmpjes die de laatste weken in de media rondgaan zijn door het rondhangend tuig en de herrieschoppers rondgestuurd om het politieoptreden aan de kaak te stellen.

 Stel je het volgende voor. Een agent wordt tijdens een protestactie bekogeld met stenen, uitgescholden en tegen de grond gegooid. Vervolgens treedt hij op. De eerst gefilmde beelden zijn eenvoudig weg te poetsen om een situatie te tonen waarin de politieman zonder zichtbare reden zijn aanvaller hard maar volgens protocol aanpakt. Zo waren er ook beelden van een meisje met een bos bloemen en een oude man die 'uit het niets' door agenten werden aangepakt. Dit soort beelden vertellen de waarheid niet! Ze zorgen voor een slecht imago van politiemensen. Het ergste is nog dat veel agenten gefrustreerd raken en extra voorzichtig worden tijden hun optreden. Velen twijfelen op dit moment of ze hun belangrijke werk nog willen blijven doen. 

Raakt de politie de grip op de samenleving kwijt? Natuurlijk kan er veel tijd worden gestoken in het bestuderen van gemanipuleerde filmpjes. Natuurlijk kan iedereen er van overtuigd blijven dat de politie haar werkt verricht om onze samenleving gezond te houden. Dat kan, kost tijd en veel doorzetting. Veel beter is om samen een vuist te maken en de politiek te vragen het gespuis harder aan te mogen pakken. Daarbij vooral achter de politie te gaan staan door waardering en respect te tonen. 

Protesteren is en moet mogelijk blijven in onze democratie. Maar wie zich niet vreedzaam opstelt moet keihard aangepakt worden. Na arrestatie is er geen discussie meer mogelijk. Geen mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Dat recht bestaat niet want je bent gepakt tijdens een actie waarbij onze beschermers vonden dat jij je niet hebt gedragen volgens wet- en regelgeving in ons land. Volgens die wet- en regelgeving word je dan ook hard gestraft.

Hans Mulder is eigenaar van Hanmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding