Hans Mulder
Hans Mulder

Te druk

  Column

Column Hans Mulder

Omdat contact zoeken en om en hulp vragen niet eenvoudig is heb ik op mijn website een aantal thema’s, gedachten en afkortingen kort omschreven. Zaken die ik in mijn dagelijks werk tegen kwam/kom. Dit om de (be)zoeker te helpen de knoop door te hakken en actief te worden.

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we te druk zijn. Dat is normaal en volgens onderzoek zelfs in periodes wel goed voor de mens. Fysiek en psychisch actief zijn is goed. Maar als te druk je leven gaat beheersen en je jezelf vragen gaat stellen als; Ben ik te druk? Hebben anderen last van mij? Is het beter om daar niet heen te gaan en thuis te blijven want ik wil geen stoorzender zijn ligt gevaar op de loer. De drukte 'spookt' in jouw hoofd. In die situatie wordt het anders en moet er iets aan worden gedaan.

Ieder mens komt het wel eens tegen, chaos in je hoofd. Het lijkt dan dat je geen controle hebt over je gedachten. Die gedachten lijken een eigen leven te leiden. Ze achtervolgen je. Waar je ook bent, zelfs als je wilt slapen. Bij veel mensen is die chaos van korte duur. Soms duurt het langer en ga je jezelf afvragen of het wel normaal is en of anderen echt last van je hebben. Hoe drukker je het hebt in het dagelijks leven hoe erger het wordt. Vaak gebruiken mensen een tactiek om ermee om te gaan. Vooral niet stilstaan maar juist nog meer werk verzetten. Op zij, op zij, op zij, maak plaats, maak plaats, maak plaats…

Als je dan ook nog eens vindt dat je vooral nuttig moet zijn loop je een groot risico. Langdurige onrust in je hoofd betekent vaak dat je dingen doet die niet bij je passen. Ze verstoren een goede relatie met anderen.

Wie aan de drukte iets wil doen kan een begin maken door alleen of samen met iemand op onderzoek uit te gaan. Stel drie vragen. Welke dingen in mijn leven kloppen niet? Wat kan ik er aan doen om in positieve zin verandering te brengen? Wat heb ik dan nodig? Deze vragen kunnen zorgen voor de eerste rust. Vervolgstappen zijn dan gauw gezet.

Hans Mulder is eigenaar van hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden