Hans Mulder

Luisteren is een kunst

  Column

Column Hans Mulder

Tijdens een gesprek met de ouders van kinderen van de school waar ik directeur was viel het stil toen beide ouders aangaven dat het grote probleem hun communicatie was. Ze lieten elkaar nooit uit spreken. Het was een emotioneel moment maar ook het begin voor een gesprek over een ander onderwerp dan waar de ouders eigenlijk voor waren gekomen.

Jaren geleden las ik het boek The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey. Het boek is een bestseller waaruit wijze lessen zijn te leren. Covey is een van de belangrijkste goeroes op het vlak van effectief leven en werken. Een van zijn wijsheden is mij altijd bij gebleven. “Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply.”

Covey confronteert de lezers met de vraag of ze wel echt goed luisteren. Eigenlijk ook met de vraag of luisteren is te leren. Een aantal simpele regels kunnen helpen. Je kunt niet naar iemand luisteren als je zelf te veel aan het woord bent. Je dient echte belangstelling te tonen om te kunnen begrijpen wat een ander bedoelt en voelt.

Vriendelijk reageren en geduld zijn hierin erg belangrijk. Het is van essentieel belang voor de ander te ontdekken dat je hem of haar begrijpt. Instemmend knikken en, zoals we dat zeggen, instemmend 'hummen' helpt hierbij. Het moedigt aan en stimuleert de gesprekspartner om zich uit te spreken.

Afleiding door externe storingen ligt op de loer en staat een prettig gesprek of zakelijk argumenteren in de weg. Verwijten zorgen er voor dat de ander in verdediging gaat, zich opwind of boos wordt. Een goed gesprek is dan niet meer mogelijk. Als je selectief luistert ( datgene hoort wat je wilt horen) is het voor de gesprekspartner niet meer mogelijk te vertellen wat voor hem/haar belangrijk is.

Voor een goed gesprek moeten we onszelf dwingen actief te luisteren, echte interesse te tonen en iemand niet in de rede te vallen. Goed luisteren is een kunst, kwestie van jezelf aanpassen aan de belevingswereld en de taal van de ander.

Hans Mulder is eigenaar van Hansmulder abc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding