Foto: Hans Mulder

Genieten is een kunst

  Column

Column Hans Mulder

Om ons heen horen we allemaal wel eens iemand zeggen dat hij of zij niet gelukkig is of niet kan genieten. Vooral de laatste weken maken veel mensen zich zorgen, over de toekomst, het nieuwe normaal of ze blijven zonder het te beseffen hangen in het verleden. En dan met name in de overtuiging dat toen alles beter was. Geluk zit niet in de toekomst of in het verleden. Geluk zit in de mens. In het genieten van het nu. Je kunt het nu ervaren door ruimte te geven en het voelen waar en wanneer je zelf wilt.

Om gelukkig te zijn moeten we leven in het hier en nu. Beseffen dat alles wat telt nu is, dit moment. Toen ik nog jong was hoorde ik vaak van oudere mensen “Er is geen later. Het leven is nu, het is altijd nu en nooit straks. Als je nu gelukkig bent kun je ook gelukkig zijn in het nieuwe nu”.

Eerlijk gezegd heb ik op die momenten vaak mijn schouders opgehaald en er geen aandacht aan besteed. Ik ben er in de loop van de jaren wel achter gekomen waarom deze tips door ouderen gegeven worden. Je bent namelijk vaker gelukkig als je vaker geniet. Is genieten moeilijk? Nee genieten is niet moeilijk. Genieten, dus geluk zit in het besef dat je gevoelens kunt sturen. Gevoelens kun je sturen in de richting die jij wilt. Geluk zit in simpele dingen.

Neem bijvoorbeeld het weten dat je altijd vrij bent om keuzes te maken. Je bent vrij om goed om je heen te kijken. Genieten kan van de natuur, de zon, de mooie zonsondergang maar ook van de regen. Genieten kan van het samen een spel spelen, je telefoon uit laten en je aandacht op andere dingen richten. Om je heen kijken en de omgeving in je opnemen. Durf te lachen om wat je ziet. Geniet van planten of dieren.

Geef vervelende gedachten geen kans door de aandacht te focussen op het nu, op dit moment. En een hele belangrijke is, verwen jezelf wat meer met een lekker glas wijn, een klein cadeautje of door jezelf een compliment of een schouderklopje te geven. Iedereen kan beter worden in het genieten van het leven door jezelf af te vragen of je wel aan het genieten bent. Als dat niet zo is dan moet je iets veranderen. Niet de situatie maar jouw gevoel, jouw aandacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding