Foto: Hans Mulder

Kwestie van opvoeding

  Column

Column Hans Mulder

Ter voorbereiding op mijn werk in het onderwijs liep ik 55 jaar geleden een periode stage op de school van de toen bekende Rekkense Inrichting. Het was een school voor voortgezet onderwijs voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Jongeren uit problematische opvoedingssituaties of die een periode intern moesten worden opgevangen omdat het niet goed met hen ging. Het was pittig werken voor de begeleiders en leerkrachten omdat veel van deze jongeren 'voor galg en rad' waren opgegroeid. Een bijzondere tijd, maar ook een tijd waarin je ondanks alles wat de jongeren hadden mee gemaakt nog goede opvoedkundige gesprekken met hen kon voeren.

In de politiek is er meer aandacht voor de toename van heftig geweld en wapenbezit op scholen. Van scholen komen steeds meer meldingen van grof geweld, steekincidenten en zelfs het afsteken van vuurwerkbommen. Hoewel er de laatste jaren preventieve maatregelen zijn genomen blijft het geweld toenemen. Er zijn op verschillende scholen al camera’s opgehangen en beveiligingsmedewerkers en extra pedagogisch medewerkers ingezet. Vice premier Hugo de Jonge liet, na de voorstellen in de politiek om messen te verbieden, weten dat hij een verbod op meer soorten messen niet ziet zitten. Volgens hem, en hij is daar niet de enige in, moeten de jongeren door hun ouders beter worden opgevoed. Als dit ouders niet lukt stelt hij voor om hen te helpen.

Hoe moeilijk is dit in praktijk uit te voeren? Geen enkele ouder wil toch dat zijn kind met wapens rondloopt? Maar wat kun je doen als ouders zelf in de problemen zitten en de grip op hun kind verloren hebben? We moeten op de een of andere manier dealen met de problemen en blijven zoeken naar een plan van aanpak. Ondertussen weten we wel waar een belangrijke bron van de toename van het geweld is te vinden. Als de spelletjes op de tablet, laptop, PC en het mobieltje, waar jongeren uren op spelen, laten ervaren dat geweld je een kick geeft en zelfs verslavend kan werken, ligt daar een belangrijk punt van aandacht om er als maatschappij mee aan het werk te gaan. En daar kunnen de ouders met jonge kinderen zeker een belangrijke rol spelen.

Hans Mulder is eigenaar van HansmulderABC

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden