Foto:

Hengelo toen & nu

  Column

Hoofdredacteur Sjoerd van der Meulen schrijft in zijn voorwoord over het veranderde uiterlijk van het magazine Hengelo toen&nu. Volgens de hoofdredacteur zal het misschien niet iedereen opvallen, maar het uiterlijk is met ingang van de jaargang 2020 iets veranderd. Qua inhoud blijft het blad zoals u het kent. De belangrijkste verandering is dat het blad op ander papier wordt gedrukt. Iets matter waardoor de lezer minder last heeft van lichtreflecties. Bovendien is het blad prettiger is te lezen. Verder is in de vormgeving, qua kleuren, gestreefd naar meer overeenkomst met de website.

Gerrit ter Welle

Wil Zwienenberg schrijft in haar tweede deel over aannemersbedrijf Ribberink 'Een steengoede erfenis', bedrijvigheid in de twintigste eeuw.' Op 3 september 1963 brengt het Hengelose Dagblad een extra editie uit in verband met de voltooiing van het nieuwe stadhuis. In die krant plaatst aannemer Ribberink de volgende advertentie: "Vroeger speelden we met blokjes, we bouwden een garage, een huisje of zelfs een kerkje en verder alles wat aan onze kinderfantasie ontsproot. Nu, zoveel jaren later, gerijpt door ervaring en vakkennis, bouwen we groter dan ooit."

Volgens Ribberink is het nieuwe stadhuis daarvan een prominent voorbeeld. In het artikel gaat de schrijfster dieper in op het aannemersbedrijf als Allround aannemersbedrijf, het feit dat Ribberink een familiebedrijf was, een bouwer van formaat is geweest. Veel aandacht is er voor de bouw van de St. Rafaëlkerk in 1958 – 1959 en de bouw van het stadhuis in 1958 – 1963. Maar ze schrijft ook over het luiden van klokken. En aan het eind van het boeiende artikel schrijft Wil Zwienenbereg over de naam Ribberink die in 1996 verdwijnt.

Een kleurrijk artikel is de bijdrage van Isis Zengerink onder de kop 'In de schoolbanken bij de zusters'. "Het katholieke nest in Hengelo waarin wij opgroeiden", zo begint zij, "ademde het Roomse Leven uit al zijn poriën. Zo ook bij de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed, die ons in de jaren 50 en 60 onderwezen en keurig in de plooi hielden. Onder hun leiding stonden aan de Thiemsbrug de Antoniusschool naast het nonnenklooster en de Mariaschool aan de Oude postweg."

'In de schoolbanken bij de zusters' is een goed geschreven artikel, aangevuld met prachtige (historische) foto's, zoals bijvoorbeeld een klassenfoto van 3 mei 1961 van de zesde klas van de Mariaschool aan de Oude Postweg, completeren het artikel.

In 'De straat waarin wij wonen' schrijft Jos Schwertasek over de Thiemsbrug die de ontwikkeling van dorp naar stad laat zien. "Als er een plek is in Hengelo" aldus Schwertasek "waarvan je de ontwikkeling van dorp naar stad kunt beschrijven, is het wel de Thiemsbrug." Veel aandacht met foto's in het artikel over 'Die brugge tho Hengello', 'Smithuis, 'n Broenen', 'Henmgelosche Bontweverij', 'Garage Van Kleef', 'Thorbeckestraat', 'Timorstraat' 'Tollemnstraat' en 'Mr. P,.J. Troelstraplein/Troelstrastraat'. De artikelen van Schwertasek zijn niet alleen woorden en zinnen, maar het brengt je in een andere wereld. Je maakt een (historische) reis door Hengelo.

Volgende week het tweede deel met artikelen en verhalen uit het januarinummer van Hengelo toen&nu. Het magazine is aan de balie van het museum te koop voor € 4,50, donateurs gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding