Foto Hans Mulder

Column Hans Mulder: Gevaar

  Column

De afgelopen week hebben we meerdere keren via de media informatie gekregen over het gevaar van pesten, stalken, hacken of shockvideo's voor tieners. Ik ben overtuigd van het feit dat ook veel kinderen onder de tien jaar al te maken hebben met deze bedreigingen. Uit de gesprekken met of de verhalen van kinderen aan elkaar weet ik dat veel ouders onvoldoende op de hoogte zijn van de activiteiten van hun kinderen op de mobieltjes, de tablets of de pc.

Op de Safer Internet Day van vorige week dinsdag presenteerde het Safer Internet Centrum Nederland de uitkomsten van een onderzoek dat zij hield onder duizend Nederlandse jongeren. Uit dit onderzoek bleek dat een op de drie tieners online wordt lastig gevallen. Het grootste probleem is het ontvangen van choquerende berichten, video's of foto's. Naast kwetsende opmerkingen, naaktfoto's en pornografisch materiaal worden er o.a. IS-onthoofdingsvideo's en zelfs zelfmoordacties rond gestuurd. Niet alleen onder tieners! In de uitkomst van het onderzoek wordt gemeld dat driekwart van de jongeren zegt bij dit soort ervaringen hun ouders in te schakelen. Ook dat de ouders helpen bij het rapporteren van de stalkers of de pesters, het veranderen van wachtwoorden of het doen van aangifte. Ik vraag me af of dit aantal wel zo hoog is.

Het Commissariaat voor de Media gaat er meer op toe zien dat youtubers en vloggers mee gaan doen met de Kijkwijzer. Dat houdt in dat de youtubers en vloggers voor het afspelen aan hun kijkers/volgers moeten duidelijk maken dat de video grof taalgebruik, drugsgebruik of seks bevat en dat ze, wanneer ze dit niet doen, een boete krijgen. Een goede regeling op basis van de Europese richtlijn dat lidstaten van de Unie er vanaf 1 september op moeten toezien dat minderjarigen worden beschermd tegen schadelijke filmpjes.

Ondanks deze bemoedigende acties blijft het een belangrijke taak voor ouders en scholen om met de kinderen en jongeren in gesprek te gaan over de bedreigingen. Wie veel tijd besteedt op het mobieltje , de tablet of de PC loopt een risico met alle mogelijke gevolgen van dien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden