Hengelo Toen & Nu - door Gerrit ter Welle

  Column

In deze column enkele korte beschrijvingen van verhalen en artikelen die in het magazine van december gepubliceerd zijn.

In het eerste deel van 'Een steengoede erfenis' schrijft Wil Zwienenberg een verhaal over aannemersbedrijf Ribberink. Het van oorsprong Hengelose familiebedrijf behoorde in de twintigste eeuw tot de bekendste aannemers in Twente. Die bekendheid hadden zij onder meer te danken aan de vele kerken die ze hebben gebouwd. In de jaren '30 legden zij zich meer toe op utiliteitsbouw. (nieuw te bouwen vastgoed zonder woonbestemming). Maar na ruim achtennegentig jaar en enkele fusies verdween de naam Ribberink.
Het verhaal van Zwienenberg geeft een goed beeld van de geschiedenis van het aannemersbedrijf.

Amateur-historicus Gerrit Welberg vervolgt zijn serie over de historie van het erf Hermsboer (of Asselsherm of Hannink). In dit derde deel begint zijn artikel op 19 augustus 1790 als Derk voor het Oldenzaalse gerecht zijn testament laat beschrijven. Richter Wessels noteerde 'zijnde gaande en staande zijn verstand, memorie en duidelijke uitspraak zo ons gebleeken is volkomen machtig, bekennende en verklaarende hij comparant met overdenking van de kortheid des menscelijken leevens, zekerheid des doods en onzekeren tijd van dien niet eerder uit deese weereld willende scheiden voor en aleer over zijne tijdelijke goederen en nalatenschap bij deese zijne uiterste wille te hebben gedisponeerd'.
In het artikel gaat Welberg dieper in op onder meer de onderwerpen; belasting op deuren en ramen, een varkenstelling, betalingsproblemen die ontstonden, het overlijden van Hermen Asselsherm en de nieuwe eigenaar als hypotheekgever.

En in het tweede deel over het ooggetuigenverslag van de bombardementen door de nonnen van het Antoniusklooster, vertellen de nonnen hoe zij het bombardement op 7 oktober 1944 hebben beleefd. Hoewel zij onderdak hadden gevonden in Deurningen, moesten ze nog allerlei beddengoed en dergelijke verzamelen om zich op hun evacuatieadres te kunnen inrichten.
Het is een mooi geschreven verhaal over zes nonnen die het bombardement in alle hevigheid hebben meegemaakt.

Vanaf nu gerekend ruim een maand geleden, om precies te zijn op 5 oktober 2019, werden op de noordgrens van Klein Driene twee Bentheimer zandstenen grenspalen geplaatst. Zij markeren de grens met de marke Hasselo, die tot 1992 nog in het landschap zichtbaar was, Gerhard Post schrijft uitgebreid over het plaatsen van de zandstenen grenspalen in zijn artikel 'Markegrenzen in Hengelo (XI) – grenspalen op de noordgrens van Klein Driene – '.

'Speculaas en borstplaat tijdens de avondkookles' is een artikel van Wil Zwienenberg over de Mater Amabilis avondopleiding in Hengelo. Een opleiding voor jong volwassen meisjes op de C.T. Storkschool. De Mater Amalilisschool werd begin jaren '50 opgericht in Deurne en heeft zich over het hele land verspreid. De van oorsprong rooms katholieke opleiding werd opgericht voor jonge vrouwen van 17 tot 25 jaar die buitenshuis werkten en zich wilden voorbereiden op het huwelijk.

Deze en nog meer verhalen en artikelen zijn te lezen in het magazine Hengelo toen&nu van december 2019. Het magazine is voor € 4,50 te koop aan de balie van Museum Hengelo, Beekstraat 51.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding