Foto: PR

Column Hans Mulder: Het grootste cadeau

  Column

De afgelopen week speelde ik met Theater Kopstand negentien sinterklaasvoorstellingen. Het was weer bijzonder om tijdens de voorstellingen van dit jaar zo'n 3000 vrolijke en blije kinderen te horen en te zien. Voor kinderen is het geweldig om samen met de juf of de ouders zo'n vrolijke voorstelling te bezoeken. Even geen tablet, computer, game boy of mobieltje. Even geen stress! Ik weet namelijk zeker dat ook heel veel kinderen onder stress gebukt gaan.
De maand december is een stressvolle maand. In de weken vol spanning kunnen de kinderen af en toe wat vervelender en tegendraads zijn. Heel begrijpelijk als we kijken naar wat er in deze maand allemaal staat te gebeuren. Jaren geleden dacht ik dat het vooral te maken had met het zetten van de schoen en het krijgen van cadeaus. Nu besef ik meer en meer dat de grootste onrust wordt veroorzaakt door andere zaken. De drukte om alles wat er speelt, de onrust bij de ouders, de drukte op school en vooral het gemis aan de gewenste aandacht voor ieder individu.

Het krijgen van de cadeaus maakt onrustig! In het bijzonder als het gaat om de extreem grote cadeaus die, als ze zijn uitgepakt, terzijde worden gelegd omdat er vol spanning wordt gewacht of er nog een groter cadeau zal komen. Als ik terug kijk op de sinterklaasavonden bij ons thuis dan weet ik zeker dat het gezellig samenzijn, het voorlezen van en het luisteren naar de gedichten en het bewonderen van de niet al te grote cadeaus toch gezellig verliep.
Het sinterklaasfeest biedt bij uitstek kans op een fijne familieavond. Dat is volgens mij net wat we in deze hectische tijd nodig hebben. Wie er niet voor kiest en vindt dat dit familiegebeuren te veel stress oplevert mist een unieke kans. De kans die je dichter bij elkaar kan brengen. De kans op plezier, waardering en respect en het samen delen van vreugde. Een moment om van te genieten en samen een gevoel van geluk te krijgen.

En misschien is wel het belangrijkst dat onze kinderen hierdoor de kans hebben het in de toekomst mee te nemen als een bijzonder feest in het jaar dat we in ere moeten houden. Is dat dan misschien het grootste cadeau?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding