Logo hengelosweekblad.nl


Column Yvonne Simon: Doemscenario's

  Column

Enige tijd geleden kwam tussen twee afspraken een ernstig kijkende assistente de spreekkamer binnen. Of ik het baasje van de hond te woord wilde staan. Ik had de hond een dag ervoor behandeld. Mijnheer kwam omdat het oog van zijn hond wegdraaide. De oorzaak was een abces bij de wortels van zijn kiezen. Dit doet veel pijn, dus ik had de hond meteen opgenomen en heb zes kiezen getrokken.

Na de behandeling verdween de zwelling onmiddellijk omdat het abces nu kon draineren. Dus toen de hond naar huis ging, was hij vrolijk en keek ons weer gewoon met twee ogen aan.Ik nam de telefoon over en kreeg mijnheer aan de lijn. "Dokter, wat heeft u met mijn hond gedaan?", hoor ik prompt in de hoorn. Ik vraag nog hoezo en ondertussen vliegen allerlei doemscenario's door mijn hoofd. "Nou'', zegt mijnheer, "ik ging altijd met hem fietsen maar het laatste half jaar wilde hij dat niet meer. Ik dacht dat het kwam door zijn leeftijd, maar vanmorgen stond hij in de gang op me te wachten, met zijn riem in de bek. Dat doet hij altijd als hij wil dat we samen met de fiets weggaan. Dus hebben we weer lekker een stuk samen gefietst. Ik wist helemaal niet dat hij al die tijd pijn heeft gehad! Dat wilde ik u even laten weten. Bedankt dokter!"

Opgelucht haal ik adem.


Veel huisdieren krijgen vroeg of laat problemen met hun gebit. Omdat ze dit niet laten merken, ontdekken mensen vaak te laat dat er iets aan de hand is. Het begint meestal met tandsteen. Door dit tandsteen wordt het tandvlees aan de kant gedrukt en kunnen er ontstekingen ontstaan. Als het heel erg uitgebreid is, vallen de tanden of kiezen soms eruit.

Wat zijn de symptomen van een gebitsaandoening? Slechte adem, moeilijk eten door pijn of alleen maar hard voer willen eten, overmatig speekselen, losraken en verliezen van elementen, wortelpuntontstekingen, zich meer terugtrekken en algemeen ziek zijn. Vanuit de ontstekingen kan het dier ook ontstekingen aan de hartkleppen of in de nieren ontwikkelen.

Onder narcose behandelen we dan het gebit. We verwijderen het tandsteen en reinigen alle tanden en kiezen en eventuele aangetaste elementen trekken we. Zelfs zonder tanden en kiezen kunnen de dieren nog goed brokken eten, vaak zelfs beter dan voor de behandeling omdat ze geen pijn meer in hun bek hebben.

Nogmaals, veel honden laten het niet merken dat ze pijn hebben, in de natuur is dat immers een teken van zwakte. Dus neemt u een van de eerder genoemde symptomen waar, ga dan met uw dier naar een dierenarts. Hoe vroeger ze erbij zijn, des te beter blijven de tanden en kiezen behouden! Dit verhoogt het welzijn en de gezondheid van uw hond of kat maar ook die van u. Want zo'n stinkende bek is voor u ook niet prettig toch!


Yvonne Simon is dierenarts bij Arts4dieren in Haaksbergen en Hengelo

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox