<p>Hans Mulder</p>

Hans Mulder

Column Hans Mulder: Het stemmetje in ons

  Column

Ergens diep in ons zit een stemmetje. Het is het kompas dat richting kan geven in ons leven. Het is niet eenvoudig dat stemmetje te horen. Pas wanneer je jouw aandacht naar binnen richt kun je het vinden. Misschien heb je door deze twee zinnen al het gevoel bij het doorlezen terecht te komen in weer zo’n zweverig verhaal die niet bij jou past. Stop dan met lezen want het kan zijn dat je jouw stemmetje nog nooit gehoord hebt en het niet wilt leren kennen.

De Britse ontdekkingsreiziger Freya Stark schreef ooit dat alleen zijn een diepe behoefte van de menselijke geest is die niet genoeg gewaardeerd wordt. Het wordt gezien als een straf en niet als een onmisbaar, plezierig onderdeel van het dagelijks leven. Ik ben het met haar eens, want hoe sterk ik ook op anderen gericht ben en hoe belangrijk de input van anderen ook voor mij is, vind ik het toch heerlijk om af en toe even alleen te zijn met mijn gedachten.

Dat viel mij zelf pas op toen mijn vrouw al heel lang geleden vaker aan mij vroeg waar ik weer met mijn gedachten was. Ik vond het raar om dan te zeggen dat ik even bij mijzelf was. Even alleen met mijn eigen gedachten. Dat ik even op zoek was naar het stemmetje dat mij helpt vast te houden aan mijn eigen principes, aan mijn doelen, aan wat ik nodig heb en wie ik wil zijn. Even alleen met mijn innerlijke kompas dat de richting en betekenis geeft aan het leven en de eigen identiteitsontwikkeling.

Schrijven helpt. Formuleer jouw levensmissie en schrijf daarna ook op wat je gelukkig en ongelukkig maakt. Zoek momenten om je prettig te voelen. Maak een afspraak met iemand die je lang niet hebt gezien, lees een goed boek of geef eens wat meer complimenten.

Probeer elke dag een moment van rust te vinden en bijvoorbeeld tijdens een wandeling je hoofd leeg te maken of gewoon even helemaal niets te doen of te mediteren. Gewoon even terug naar wie je bent, waar je bent en hoe je wilt zijn.

Hans Mulder is eigenaar van hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden