<p>Hans Mulder</p>

Hans Mulder

Column Hans Mulder: Piekeraars

  Column

Ik vind het maar een raar woord, piekeren. Toch komt het veel voor. Veel mensen hebben op gezette tijden last van de gemoedstoestand waarbij gedachten over bijvoorbeeld verloren vriendschap, de moeilijke financiële situatie, de gezondheid of de ontwikkelingen in de maatschappij ze langdurig en onbeheersbaar bezig houden.

Piekeren komt ook veel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Vooral als ze een periode minder goed in hun vel zitten. Het kind beseft steeds meer wat er in het dagelijks leven om hem heen gebeurt en gaat nadenken over alles wat hem overkomt. Het piekert over de moeilijke leerstof, het niet mee mogen doen, het afgewezen of gepest worden, het overlijden van een geliefd persoon en veel meer van dit soort zaken waar ze dagelijks mee te maken krijgen.

Dat een kind piekert hoeft niet meteen een reden tot zorg te zijn want het hoort bij de ontwikkeling. Het wordt anders als we zien dat een kind langere tijd niet goed in zijn vel zit en wordt belemmerd door het piekeren. Het loopt dan het risico om uit balans te raken. Het is dan tijd om te hulp te schieten en het weer baas te laten worden over zijn gedachten.

Het is goed om het kind dan duidelijk te maken dat het zijn gedachten aan en uit kan zetten. Begeleiders nemen hiervoor soms een piekerkwartiertje. Even samen piekeren en daarna de gedachten op iets anders zetten. Het helpt kinderen ook door de vraag te stellen of het er zelf in het nu echt iets aan kan veranderen. Als het antwoord nee is kan stop zeggen tegen het piekeren helpen. De aandacht richten op fijne dingen doen of mooie herinneringen op halen brengt het in een andere sfeer en de piekergedachten opschrijven en weggooien blijkt ook een probaat middel.

Veel ouders met “piekerkinderen” bespreken de dag met hun kind en helpen het rustig te kunnen slapen door de zaken voor de volgende dag op te schrijven met de belofte om ze dan samen te bespreken.

Hans Mulder is eigenaar van hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden